Zabrinutost za zdravlje

Pismo

Pozdrav,
u djetinjstvu sam imala tešku bolest koja je došla bez nekih izraženih simptoma, preboljela sam i, evo, više od deset godina sam “zdrava” po tom pitanju, međutim  otad sam počela malo previše slušati svoje tijelo i svaka promjena koja odstupa od mog viđenja zdravog tijela baca me u zabrinutost, paniku, anksioznost itd. (naravno, obavezno guglanje simptoma ).
Kada se bavim nečim, zaboravim na to i okej sam, ali u trenutku u kojem sam sama sa svojim mislima, vratim se na to.
To mi jako smeta jer mi narušava život u svakom pogledu i strah me je da ću si i navući neku bolest takvim mindsetom.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala ti što si odlučila s nama podijeliti svoje iskustvo. Razumijem i osjećam da te navedene teškoće ometaju u funkcioniranju. Jedan je od razloga taj što one po svojoj prirodi i jesu takve da osobi oduzimaju znatnu količinu enegije, što utječe na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Tvoja briga za zdravlje je opravdana s obziromna to da si u djetinjstvu imala iskustvo bolesti. To je u redu, nisi sama.

Izazove s kojima se suočavaš možemo svrstati u područje zdravstvene anksioznosti koja se definira kao pretjerana zabrinutost za zdravlje koja izaziva značajnu emocionalnu uznemirenost i utječe na svakodnevno funkcioniranje osobe. Za početak, voljela bih čuti što za tebe znači „imati zdravo tijelo“. Koje kriterije uzimaš u obzir? Kako znaš da se približavaš zadovoljavanju tih kriterija ili udaljavaš od njih? Kada bi imala zdravo tijelo, što bi činila, a što trenutačno ne činiš?

S obzirom na to da zdravstvenu anksioznost možemo promatrati na kontinuumu, od blaže do pretjerane, voljela bih da razmisliš koja ponašanja te mogu približiti umjerenoj brizi za zdravlje, ako nju shvatimo kao zlatni standard? Izvrsna početna točka za razmišljanje o tome mogu ti poslužiti trenutačna ponašanja, a to su pretjerano skeniranje tijela i pretjerano pretraživanje značenja simptoma na internetu. Želim da znaš kako upravo ta ponašanja mogu potaknuti pretjeranu brigu, ali u isto vrijeme i održavati problem. Upravo zbog toga imaju jak potencijal i utječu na svakodnevni život. Već si mi pokazala da imaš sposobnosti utjecati i smanjiti taj potencijal, koristeći se tehnikom preusmjeravanja pažnje koja je jedna od preporuka za kontrolu tjelesnih simptoma. Bravo! Svaka promjena se događa postupno i zato te ohrabrujem da razmisliš o obavljanju istih ponašanja, ali u manjem intenzitetu ili tzv. umjerenom intenzitetu. Ako prethodna ponašanja, na skali od 0 do 10, imaju brojčanu jedinicu 10, koja ponašanja imaju intenzitet od 8 i 9? A koja brojčanu jedinicu7?

Druga tehnika koja ti može pomoći u boljoj kontroli tjelesnih simptoma jest tehnika relaksacije, posebno abdominalno disanje (dijafragmalno disanje). U privitku ti šaljem materijale u kojoj je ona demonstrirana i ohrabrujem te da je vježbaš svaki dan.

Okidači straha i brige za zdravlje često su upravo tjelesni simptomi. Tijekom slušanja vlastita tijela, koje tjelesne simptome doživljavaš kao prijetećima za zdravlje? Koliko je tjelesna senzacija intenzivna na skali od 0 do 10? Gdje se tjelesna senzacija smjestila u tijelu? Voljela bih da znaš kako negativan način interpretacije tjelesnih simptoma dolijeva „ulje na vatru“ jer dovodi do pojačavanja tjelesnih simptoma, a posljedično i do straha i brige. To te dovodi do odabira manje funkcionalnih ponašanja, kao što je pretraživanje značenja simptoma na internetu, što samo održava problem. Zbog tih razloga voljela bih kada bi tijekom skeniranja tijela na trenutak svjesno i nježno zastala i pitala se na koje još načine možeš interpretirati tjelesnu senzaciju, osim da je štetna? Što ti sve tjelesna senzacija govori? Razmotri je i u skladu s vlastitim kriterijima što za tebe znači imati zdravo tijelo. Nakon toga, imaš izbor odabrati na koji način se želiš ponašati. Ohrabrujem te da odabereš ona ponašanja koja za tebe imaju brojčanu jedinicu 8 i 9 na skali intenziteta, a postupno pokušaj birati ona ponašanja koja su još manje intenzivna (npr. brojčana jedinica 7). Promjena načina interpretacije tjelesnih simtpoma i odabir drugih ponašanja utjecat će na tvoje raspoloženje i tako unaprijediti svakodnevno funkcioniranje. I ako ti na početku bude teško, sjeti se da je rad na sebi aktivan i živi proces te da se promjene događaju postupno, malim koracima. Slobodno uspori i odaberi tempo koji tebi odgovara.

Draga djevojko, nadam se da sam uspjela odgovoriti na tvoja pitanja i da sam ti barem malo olakšala trenutačne izozove. Veselim se tvojem iskustvu prakticiranja navedenih vježbi.

Znam da možeš i želiš. Uz tebe sam!

Sara Jurdana, psihologinja

Video zapis abdominalnog disanja – https://www.youtube.com/watch?v=vpj8E18-JTU

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content