Drugi o nama

Pročitaj iskustva i osvrte korisnika i naših psihologa.

Osvrti korisnika

Ako mi se ponovno jave slični problemi, sad znam što trebam napraviti zahvaljujući Vama!

Vrlo mi je drago što ste mi pomogli da se ‘izvučem’ iz loše situacije. Sretna sam jer postoji online stranica koja pomaže mladima i svima koji se nalaze u kritičnoj situaciji.

Odgovor koji sam dobila puno mi je pomogao, pogurnuo me u pravom smjeru i danas mogu reći da je sve ok. Još jednom puno hvala! 🙂

Budući da se ne mogu obratiti nikome od bližnjih, ova stranica mi je jako dobrodošla, hvala što postojite 🙂

Hvala Vam što ste pokrenuli ovaj portal, što ste me saslušali, pronašli vremena i odgovorili na moj upit. Hvala Katarini na daljnjoj podršci, ukazanoj prilici i izdvojenom vremenu. Da se u tom razdoblju nisam otvorila nekome, danas ne bih bila ovdje gdje jesam, što znači da otvorenije govorim o svojim unutarnjim borbama i strahovima, više cijenim sebe i ono što je dobro za mene. U trenutku pisanja poruke bila sam baš u lošem razdoblju života i drago mi je što sam našla portal Sve je OK jer mi je to otvorilo neka nova vrata u životu i pokrenulo lavinu pozitivnih emocija i događaja u životu. Ukratko, HVALA VAM. 🙂

Osvrti psihologa

Mislim da je postojanje jednoga ovakvog portala jako dobro jer se na taj način mlade osobe koje su u nekoj vrsti psihološke nevolje mogu brzo obratiti  nekom stručnom i to sasvim anonimno. U svakom slučaju, dobit će neki odgovor, neku smjernicu ili kratak savjet koji im za prvu ruku može malo pomoći. Kao prvo da vide da nisu sami sa svojim problemom i kao drugo da vide da postoji neki izlaz i rješenje ili makar drugi kut gledanja na problem. Često naš pismeni odgovor potakne nekoga da potraži stručnu pomoć uživo. To je zapravo u nekim slučajevima i nužno, a tada to u pismu i istaknemo.

Bojana Smokvina Jokić, psihologinja

Mislim da je dobrobit ovakva portala primarno u tome što je OK reći da te nešto muči i znati da će sve biti OK uz stručnu pomoć. Razvijanjem pozitivnog stava i preispitivanjem vlastitih predrasuda o savjetovanju i stručnim oblicima pomoći, stvaraju se preduvjeti za očuvanje mentalnog zdravlja mladih.

Anđelko Botica, psiholog

Moje iskustvo pružanja usluge savjetovanja na portalu Sve je OK! izrazito  je pozitivno. Putem njega svi zajedno imamo mogućnost razgovarati o mentalnom zdravlju te promovirati njegovu važnost. Zahvaljujem svim mladima na njihovoj hrabrosti što su s nama odlučili podijeliti svoje iskustvo na temelju kojega sam puno naučila. Nadam se da je psihološka podrška putem ovog portala našim mladim Riječanima i šire donijela dobrobit, povećala razumijevanje njihovih smetnji te olakšala funkcioniranje.

Sara Jurdana, psihologinja

U kontekstu godine pandemije i starih briga u novom ruhu, čini mi se zaista važnim omogućiti ovu uslugu. Osobno mi je bio izazov, ali i zadovoljstvo promicati ovakav oblik primjene psihologije, poticati korisnike portala na daljnje istraživanje nekih mogućnosti djelovanja na vlastite psihičke procese, odnos prema samima sebi, učenju, radu i na odnose s drugima. Neka pisma bila za mene obogaćujuća svjedočanstva mladih ljudi koji imaju sposobnost dobrog zapažanja i opisa svog stanja, ali i snažnu motivaciju unaprijediti svoju kvalitetu života. Nadam se da sam ove mlade uspjela barem donekle usmjeriti u tome da iskoriste ove svoje snage i prepoznaju moguće pomagače u svojoj okolini.

Bilo je i pisama koja su me ponovno podsjetila na odgovornost našeg društva u brizi za mentalno zdravlje mladih: čini se da je dijelu korisnika portala potrebna stručna pomoć i tretman koji nadilazi mogućnosti online, a posebno dopisnog savjetovanja. Vjerujem da je i ovim mladima portal koristan kao mjesto ohrabrenja i informiranja o dostupnim uslugama u gradu Rijeci. Nadam se da će se portal dalje razvijati u smjeru efikasnog povezivanja mladih sa stručnjacima u području zdravstva ili socijalne skrbi, razvoja novih i ostvarivanja veće dostupnosti postojećih usluga psihološke i psihijatrijske podrške.

Katarina Banov, psihologinja

U današnjem digitalnom svijetu, u kojem smo neprestano izloženi informacijskoj bujici, drago mi je što sudjelujem u stvaranju digitalnog kutka na kojemu mladi mogu potražiti valjane i stručne savjete. Sviđa mi se rad e-dopisivanjem jer osim što svoje savjete prilagođavamo osobi koja se javila i onome što je u tom trenutku brine, možemo im pružiti podršku i ohrabrenje te ponuditi smjer kojim mogu ići dalje. Iskreno se nadam da su oni koji su tražili stručno mišljenje (ali i oni koji su upite i odgovore naknadno čitali) pronašli nešto za sebe među našim odgovorima i na taj način primili podršku koju smo im ponudili. 

Gracia Dekanić Arbanas, mag. psych.

 

Rad na portalu Svejeok za mene je vrlo zanimljivo iskustvo, iskorak iz moje comfort zone uobičajenog načina komunikacije i pružanja podrške. 

Ovakav način pružanja potpore smislen je i koristan jer omogućava mladima da potraže pomoć na za njih dostupan i pristupačan način, onaj na koji i inače najviše komuniciraju, online. 

Mladi postavljaju najrazličitija pitanja koja me uvijek motiviraju na propitivanje i istraživanje kako bi moji odgovori bili dovoljno specifični za onoga tko je poslao upit, a istodobno i općeniti tako da odgovor može pomoći još nekome tko se našao u sličnoj situaciji.

Upravo ta kolekcija objavljenih upita i odgovora svih stručnjaka čini mi se kao dodana vrijednost Svejeok portala jer može poslužiti kao izvor psihoedukativnih informacija onima koji se možda još nisu ohrabrili poslati upit ili potražiti neku drugu vrstu pomoći.

 Ivona Maričić Kukuljan, psihologinja

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili 194.  Osjećaš li strah ili kakvu drugu neugodnu emociju zbog pandemije koronavirusa, psihološku potporu možeš zatražiti radnim danom od 9 do 16 sati i na telefonske linije KBC-a Rijeka 091 447 8601 (za mlade i odrasle) ili 091 447 8602 (za djecu). Potporu možeš dobiti i na liniji za savjetovanje mladih Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade RH i Hrvatske psihološke komore 095 701 7920.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content