Stresno razdoblje

Pismo

Pozdrav, imam dva problema.

Prvi je taj da imam strah od polaganja vozačkog ispita i stalno odgađam. Odvozila sam odavno 35 sati i dodatnih 25 i napravila pauzu od skoro godinu dana, s tim da polažem još od 2020. Ispite i prvu pomoć sam položila iz prve, ali vožnje se bojim i imam neki čudan osjećaj kada vozim.

Drugi je problem taj da mi se nakon nepunih pet godina bivši vratio u život i remeti mi mir, u smislu da razmišljam o njemu nakon što mi je priznao da i dalje gaji osjećaje i da bi volio biti sa mnom. Da bih to sve izvukla iz njega, da prizna, slagala sam da sam prekinula vezu sa sadašnjim dečkom s kojim sam pet godina. Ne znam što da napravim, imam neki osjećaj da ne trebam odustati od bivšeg, a opet s druge strane volim svog dečka i on mene i sve sam mu priznala. Heeelp!

Odgovor

Pozdrav!

Strah od polaganja vozačkog ispita strah je koji prolazi većina novih vozača, možda ga je imao čak i tvoj instruktor kada je polagao prvi put vozački ispit. Imaj povjerenja u svog instruktora, kada ti on kaže da si spremna, vjeruj mu da jesi.  S obzirom na to da je to prilično uobičajen strah, već smo imali sličnih pisama na našem portalu, moja kolegica ponudila je ovaj odgovor:

https://svejeok.hr/vozacki-ispit/

Druga situacija koju navodiš vjerujem da je za tebe zbunjujuća.

Nakon pet godina u sadašnjoj vezi, pojavljuje se bivši dečko i svojim priznanjem u tebi budi nemir, razmišljaš o njemu, čak si mu slagala ne bi li ti priznao kako se osjeća. Istodobno, prema sadašnjem si dečku iskrena, kažeš da se volite, vaša veza traje godinama. To što s jednim možeš biti potpuno iskrena, dok s drugim moraš lagati da bi dobila ono što želiš znati možda već nešto govori. No možda i ovo uzbuđenje i zbunjenost zbog ponovne prisutnosti bivšeg dečka također nešto govori?

Kako bi mogla sebi razbistriti misli i osjećaje?

Možda bi ti moglo pomoći prisjetiti se kako je izgledao odnos s bivšim dečkom, što te je privuklo njemu, a zašto ste prekinuli? Koje su njegove osobine i ponašanja, odluke koje ti se sviđaju, a koje su pridonijele prekidu veze? Kakva si ti bila u tom odnosu? Postoji jedan fenomen u psihologiji koji zovemo optimizam pamćenja,  proučavana i dokazana pojava da pamtimo više dobrih stvari i da nam zbog toga prošla vremena uvijek izgledaju bolja nego što su zapravo bila. Je li moguće da se to događa sada tebi u odnosu na tu prošlu vezu?

Što se događa u ovoj aktualnoj vezi, koje su vaše snage, a koje slabosti, postoji li nešto u sadašnjem odnosu što bi voljela da je drukčije? Što za tebe znači ljubav, kako je daješ, kako je primaš, kakvu ljubav želiš? Kakvu komunikaciju želiš u odnosu koji ti je najvažniji?

Ova situacija prilika je da sebi postaviš takva ili slična pitanja i da ovu, nazovimo je tako, kriznu situaciju pretvoriš u priliku. Priliku da preispitaš sebe, odnose koje stvaraš, životne prioritete, revidiraš ciljeve koje si sebi postavila i na taj način svjesno odabereš kojim putem želiš nastaviti/krenuti.

Želim ti puno sreće!

Ivona Maričić Kukuljan, psihologinja i psihoterapeutkinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content