Vozački ispit

Pismo

Bojim se izlaska na vozački ispit, zlo mi je od same pomisli na to.

Odgovor

Strah od vožnje raširen je među onima koji tek uče i još nemaju povjerenja u svoje sposobnosti, ali i među mnogima koji su položili ispit (naime, položiti ispit vožnje ne znači ovladati tom kompetencijom do razine da se osjećamo sigurnima sami upravljati automobilom).

Strah može imati različite uzroke:

– neke bliske osobe mogu djelovati na vozača pokazujući vlastitu zabrinutost za njegove sposobnosti vožnje,

– strah od pada ispita, troška i neugodnih komentara okoline mogu neke vozače opterećivati i više od same vožnje,

– strah od prometne nezgode,

– općenita sklonost slabom nošenju sa stresom,

– specifični fizički simptomi poput drhtanja ili intenzivnog znojenja.

Što ti može pomoći? Za početak, probaj shvatiti što ti izaziva najviše straha i prihvatiti taj osjećaj. Strah u ovoj fazi može biti za tebe koristan i pomoći ti da budeš opreznija dok ne stekneš veću vještinu. Neke tehnike ovladavanja strahom poput izlaganja samoj strašnoj situaciji mogu se primjenjivati opetovano, dok se strah ne umanji. Vožnja poznatim ulicama do razine sigurnosti te postupno pomicanje granica i učenje novih situacija primjer su postupnog izlaganja. Vježbaj i voziti sporije kako bi imala više vremena primijetiti i reagirati na događaje na cesti. Možda broj sati koji je određen programom autoškole nije dovoljan, i za mnoge nije, stoga si osiguraj dovoljno vremena. Pronaći osobu koja bi te mogla poučavati vožnji i koja na tebe djeluje opuštajuće, također pomaže u stjecanju pozitivnih iskustava za volanom, što onda pomaže da prepoznaš u sebi i osobu KOJA MOŽE BITI USPJEŠNA VOZAČICA. Ako se misli o neuspjehu ili se fizički znakovi straha pojavljuju često, intenzivno i za tebe su vrlo opterećujući, možeš se obratiti i stručnjacima psihološkog savjetovanja koji te mogu poučiti tehnikama ovladavanja ovim strahom. Ovaj ulog će ti se vratiti bržim polaganjem ispita, ali i većom sigurnošću u kasnijoj vožnji.

Na kraju, nemoj zaboraviti da se vožnja nekad smatrala luksuzom i da se i bez ove navike može voditi kvalitetan, katkad i zdraviji životni stil. Ako trenutačno još ne vidiš dovoljan broj koristi od polaganja ispita, možeš odlučiti i privremeno odgoditi vožnju za neka vremena kada će ti to biti važnije i poželjnije.

Katarina Banov, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content