Strah od neuspjeha

Pismo

Muči me strah od neuspjeha, traume koje me tjeraju da konstantno razmišljam negativno o sebi, u nemogućnosti sam zamisliti sebe u budućnosti u radu ili životu, imam osjećaj da me svaki dan pritisak sve više izjeda i imam blage napadaje panike kada razmišljam o vožnji autom ili vozim auto (imala sam prometnu prije godinu dana). Ima još jako puno toga i imam uputnicu za psihijatra koja mi traje godinu dana, do kolovoza 2023. Ali me strah otići…

Odgovor

Draga djevojko,

čitajući tvoje pismo želim ti se zahvaliti na hrabrosti da s nama podijeliš svoju situaciju. Ovaj dio navodim na početku jer si odabrala postupno, korak po korak, rješavanje problema. Za strahove koje izazivaju značajni intenzitet nelagode i tjeskobe te ometaju svakodnevno funkcioniranje preporučuje se upravo ta metoda – sitnim, polaganim koracima do suočavanja sa strahovima i njihova prihvaćanja. Javljanje na naš Portal shvaćam kao prvi korak. Bravo!

Opisuješ negativna iskustva za koja procjenjuješ da su pridonijela strahovima koje imaš. I imaš pravo. Negativna iskustva u prošlosti utječu na naše doživljavanje i ponašanje i to vrlo često tako da usmjeravaju našu pažnju na negativne misli koje utječu na raspoloženje i razinu energije. Voljela bih da si za početak samo dopustiš osjećati te emocije koji su početno zasigurno pod utjecajem negativnih iskustava, ne zbog tebe same. Kod tebe primjećujem kapacitet da se suočiš s njima i motivaciju za poboljšanjem kvalitete života, a samim time i svakodnevnog funkcioniranja. Tvoje je pismo dokaz tomu, kao i traženje pomoći od drugih stručnjaka za mentalno zdravlje. Strah od odlaska kod liječnika psihijatra je opravdan jer pretpostavljam da je to nova situacija za tebe, pitaš se kako će ta osoba reagirati i što uopće očekivati. Ta su pitanja očekivana i česta kada se želimo upustiti u nove situacije. Kao dodatni poticaj za donošenje odluke, možeš na komad bijeloga papira doslovno napisati prednosti i nedostatke odlaska kod liječnika i staviti na „vagu“. Neka od pitanja koja si možeš postaviti jesu: „Koje su prednosti odlaska kod liječnika? Kako mi on/ona može pomoći? Koja je kratkoročna dobit traženja pomoći, a koja dugoročna? Što mogu izgubiti? Što bih savjetovala dragoj osobi da se nađe u sličnoj dilemi? Koje razloge „za odlazak“ bih joj rekla? Kako navedene savjete mogu primijeniti na svoju situaciju?“

Ako procjenjuješ da ti trenutačni simptomi ometaju funkcioniranje u više područja (npr. buđenje, spavanje, učenje, druženje s prijateljima, uživanje u hobijima, razina energije tijekom dana i sl.), ohrabrujem te da se naručiš za pregled i s odabranim stručnjakom porazgovaraš o tome.

Uz tebe sam i sretno!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content