Psihološko savjetovanje

Pismo

Imam 23 godine. Prije dvije godine završila sam na antidepresivima i tabletama za smirenje. Aktivno sam ih pila nekoliko mjeseci (četiri-pet) pa onda po potrebi i napreskokce. Sada već neko vrijeme nisam (četiri mjeseca). Inače sam odlična srednjoškolka, bivša sportašica, STEM stipendistica za vrijeme faksa i sada zaposlena studentica kojai piše diplomski rad, sve po PS-u.

Imam problem shvaćanja što ja želim u odnosu na ostvarivanje tuđih očekivanja. Imam problem s kontrolom svojih misli kada me obuzmu emocije. Previše razmišljam, previše se brinem, previše se trudim. Želim pronaći balans, želim naučiti što napraviti da se iskontroliram. I, na kraju, znam da to ne dolazi preko noći pa želim vaš savjet kamo na aktivno psihološko savjetovanje.

Uvijek radim tako da nekoga ne povrijedim, a pritom najviše ja nadrljam. Teško se suprotstavljam ljudima i zauzimam za sebe, a počela sam imati i kratak fitilj kada me netko uznemiri i to završi na tome da kroz smijeh počnem plakati od muke. Uvijek okrivljujem sebe, uvijek stavljam sebe ispred drugih. Pokušavam balansirati posao, odnos s roditeljima, odnos s prijateljima.

Ima tu puno toga. Ali ne želim postati ovisna o tabletama, i to ne s 23 godine. Želim si pomoći i voljela bih vaš savjet, kome da se obratim. Pa i da svaka tri tjedna odem na razgovor ili radionicu poslije posla, i to puno znači.

Hvala 🙂

Odgovor

Draga djevojko,

doista te želim pohvaliti zbog samosvjesnosti koju imaš i koju opisuješ vezano za vlastito zdravlje i dobrobit. Postoje mnogo različitih terapijskih škola, no želim da znaš kako je bitan element savjetodavnog ili terapijskog rada upravo odnos između tebe i terapeuta. Naime, ako težiš strukturiranoj terapiji/savjetovanju koje je relativno kratkotrajno i usmjereno na konkretne probleme, pri čemu su važni tvoji ciljevi, možeš se obratiti kognitivno-bihevioralnom terapeutu. Kognitivno-bihevioralna terapija ili misaono-ponašajna terapija jest terapija koja je usmjerena na promjenu načina kako mislimo i tumačimo stvari te kako se ponašamo, a sve sa svrhom da bismo se bolje osjećali i funkcionirali u životu. S istim interesom potičem te da potražiš terapeute koji su završili Geštalt-terapiju ili kibernetiku i sistemsku terapiju.

Ako imaš status redovnog studenta, za početak se možeš obratiti psiholozima koji rade u Studentskom savjetovališnom centru pri Sveučilištu u Rijeci jer možeš dobiti besplatno psihološko savjetovanje.

Ako želiš ići privatno, doista postoji mnogo psihologa koji rade izvrsno i ohrabrujem te da na internetskih stranicama potražiš detaljnije opise o njihovu radu.

Nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoje pitanje. Sretno!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content