Problemi nakon operacije

Pismo

Zabrinutost, tuga, konstantni nemir, u zadnje vreme me muči agrofobija. Ne idem nikamo i ne radim ništa. U to me stanje dovela operacija koljena koja me zadržala u krevetu. Uza sve to pojavila se i depresija zbog stvari iz prošlosti koje me muče. Nikad nisam razgovarala sa psihologom ili imala bilo kakvu podršku. Patološka sam lažljivica, borim se s tim godinama i ne znam ni kako naprijed ni kako nazad, a ne želim više time kvariti stvari u životu. Ne znam kako mi možete i možete li mi uopće pomoći.

Odgovor

Draga djevojko,

zahvaljujem na hrabrosti da izneseš svoj problem, odnosno svoju muku, kako pišeš. Kao prvo, samo bih željela pojasniti da se nakon bilo koje operacije koja koči mobilnost osobe te osoba mora mirovati, ležati, odnosno ne može se kretati, kao posljedica može javiti izolacija. A kako smo tijekom vremena izolirani od socijalnih kontakata, može se javiti bezvoljnost te, kao što kažeš, i depresija. Ne znam koliko dugo si zbog operacije koljena bila u „krevetu“? Jesi li kroz to vrijeme ipak održavala neke tebi važne socijalne kontakte? Jesu li te tvoji dragi ljudi mogli posjetiti? Tko ti je u tom procesu podrška? Imaš li neku svoju sigurnu osobu kojoj se možeš povjeriti? Mislim da je jako važno inače u životu, a osobito u ovakvim „ranjivijim“ stanjima imati nekoga tko te razumije, prihvaća, ne osuđuje… Sam odnos po sebi, autentičan i neusiljen, može biti lječidben.

U pismu mi se činiš odlučnom da promijeniš stvari. Svjesna svega što ti ne koristi, želiš to odbaciti i početi iz početka. Priznanje, odnosno suočavanje s realitetom prvi je korak koji si već napravila. Rekla bih da je svako ponašanje koje nije socijalno poželjno niti prihvatljivo, kao što su u ovom slučaju laži, posljedica i reakcija na nešto drugo, treće, peto… Te neistine koje govoriš sigurno imaju neku funkciju u tvome cjelokupnom funkcioniranju. Misliš li ti tako? Možda nikada nisi razmišljala o tome, no kada promisliš, možda ćeš imati cijelu listu natuknica – čemu one zapravo služe?  Dobra je i sretna vijest da se laži u nekom procesu rada i promišljanja mogu pretvoriti u istinu. Stoga je tvoje pismo bilo iznimno korisno i za tebe vrijedno.
S obzirom na to da u našem gradu postoje izvrsne terapije i savjetovanja koja su za građane besplatna, prilažem ti link na kojem možeš naći tko sve nudi besplatnu psihološku pomoć https://zzjzpgz.hr/wp-content/uploads/2022/12/VODIC-ZA-SAVJETOVALISTA-1.pdf .

Možeš pogledati i zanimljivu i simpatičnu brošuru „Mitovi i legende o mentalnom zdravlju“ koja ti možda može pomoći u međuvremenu dok ne dođe do razgovora sa stručnom osobom https://udruga-uzor-rijeka.hr/wp-content/uploads/2023/04/mitovi-legende-o-mentalnom-zdravlju-final-2.pdf

Sretno na putu promjene!
Ana Fabijan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content