Problem s odnosom

Pismo

Pozdrav,
imam problem s jednim odnosom, naime dečko s kojim sam se viđala dvije godine ne javlja se već mjesecima, što me jako muči. Što je najgore, prošle godine u 12. mjesecu pozvao me je da mu budem pratnja na svadbi i ja sam bila toliko glupa da sam na to pristala. Nakon toga smo se čuli svega dva puta. Mene je takav odnos psihički uništio, osjećam se loše, u grču sam i ne mogu krenuti dalje. Sada sam jako nervozna, smršavila sam i mislim da sam u depresiji. Inače imam napade panike u stresnim situacijama, i kad imam javni nastup nastupi užasna panika i počinjem drhtati (npr. prezentiranje na faksu). Trebam li uzimati kakve lijekove?

Odgovor

Možda je sad za Vas došlo vrijeme za neke promjene bez obzira na to što osjećate da ne možete krenuti dalje. Izgleda kao da čekate da taj dečko odluči što će biti s Vama, ali mislim da je dovoljno jasno da Vas takav odnos uopće ne zadovoljava i pretpostavljam da se želite osjećati bolje i zadovoljnije u životu. Imati partnerski, romantični odnos znači obostranu i emocionalno toplu komunikaciju. S obzirom na to da te komunikacije gotovo uopće nema, mislim da možete početi istraživati postoje li neke druge osobe u Vašem životu s kojima možete lijepo i uspješno komunicirati.

Da biste lakše krenuli dalje i odmaknuli se od stvari iz prošlosti koje na Vas utječu u svakodnevici, možete potražiti stručnu pomoć psihologa ili psihoterapeuta koji će Vam pomoći da pronađete u sebi snagu za neke nove odluke i nova iskustva. U psihoterapijskom se procesu možete fokusirati na ishode koje želite ostvariti i osloboditi se osjećaja neugode, straha  i anksioznosti. Promjena perspektive nužna je svaki put kada se osjećamo zaglavljeno u nekoj situaciji ili odnosima s kojima nismo zadovoljni.

S time što ste verbalizirali svoje osjećaje i poslali ovo pismo, već ste započeli promišljanje o tome kako može biti drukčije i očito je da ste spremni napraviti neke korake kako biste krenuli dalje sa svojim životom.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content