Preporuka

Pismo

Dobar dan,

dijagnosticiran mi je panični poremećaj, depresija i socijalna fobija. Po struci sam kuhar i svakodnevno se nosim sa svojim poremećajima kako god mogu.

Uza sav stres u životu, a imam ga previše (teško odrastanje, obiteljska situacija, financijski problemi) , počeo sam uzimati Subutex. Obratio sam se Klinici za ovisnost na Kalvariji i tražio pomoć da se s njega skinem. Budući da sam ga prije nabavljao „na crno”, napisali su mi recepte i nastavio sam uzimati lijek, no nikakve mjere nakon skidanja s tog lijeka nisu poduzete, osim što mi je ponuđeno bolničko lječenje u trajanju od dva-dva i pol mjeseca. Na žalost, to nikako nije opcija jer sam zaposlen, živim kao podstanar s ocem koji ima malu mirovinu i financijski si ne mogu dopustiti da ne radim dva-tri mjeseca. U zadnje vrijeme su mi se počeli pojavljivati simptomi vrtoglavice, mučnine, insomnije, derealizacije te osjećaj kao da gubim kontrolu nad svime. Inače nisam klasičan tip ovisnika. Visoko sam inteligentan i načitan i nisam “izgubljen slučaj”. Isti ti simptomi pojavljivali  su se i prije, ali u blažim oblicima, nikad nisu bili ovako izraženi. Nemam financijskih sredstava za privatnog psihijatra onoliko koliko bi trebao termina. Tijekom boravka u Njemačkoj ponuđen mi je “tretman” detoxa u trajanju od sedam dana. Zanima me ima li u Hrvatskoj nešto slično ? Nisam bio u mogućnosti prihvatiti taj tretman jer sam tek došao u Njemačku pa nisam mogao izostati s posla sedam dana.

Obratio sam se  nekoliko puta i nekim psihijatrima u sustavu HZZO-a, ali nažalost uz listu čekanja od dva-tri mjeseca, dijagnozu od 20 minuta i trpanja tabletama – nema ništa. Shvaćam da tablete mogu pomoći i da je nekakva adekvatna terapija potrebna, ali uz psihološko savjetovanje. Ne želim piti sedam vrsta lijekova i ići na kontrolu jednom u tri mjeseca. Imam volju i imam želju za poboljšanjem, ali čini mi se da nitko ne sluša. Zanima me možete li mi preporučiti kakav tretman ili psihologa/savjetovalište/dnevni boravak negdje u Rijeci ili okolici gdje bih mogao razgovarati s nekim o svom problemu. (Stvarno razgovarati, ne bih opet 15 minuta pričao i dobio 12 vrsta tableta i kontrolu za tri mjeseca.) Ako mi možete pomoći ili dati informaciju tko bi mogao, bio bih vam neizmjerno zahvalan. Hvala unaprijed.

Odgovor

Dragi…,

prema informacijama o lijeku, Subutex je lijek koji se koristi u farmakoterapiji opijatskih ovisnika na preporuku specijalista psihijatrije te se izdaje na recept. Radi se o zamjenskom liječenju ovisnosti o opioidima. Zlouporaba ovog lijeka od strane osobe kojoj lijek nije prepisao psihijatar predstavlja rizik razvoja ovisnosti, pri čemu se Subutex koristi kao primarno sredstvo ovisnosti, kao što i sami opisujete u pismu. Proces prestanka uzimanja Subutexa provodi se postupno, uz liječničku kontrolu, a uspjehu tog procesa pridonose i socijalna i psihološka podrška.

Na stranicama Grada Rijeke navedene su sljedeće ustanove i udruge koje na području našega grada skrbe o osobama s problemom ovisnosti:

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Centar za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti

KBC Rijeka, Klinika za psihijatriju

Psihijatrijska bolnica Lopača

Centar za socijalnu skrb Rijeka, Obiteljski centar PGŽ

Psihološki centar ASK

Društvo za kibernetiku psihoterapije

Udruga Terra

Udruga za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.)

Udruga za pomoć ovisnicima Vida

Klubovi liječenih alkoholičara

Udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa Hepatos Rijeka

Humanitarna udruga Remar Rijeka.

U teškim ili traumatskim životnim situacijama doživljavamo niz bolnih i neugodnih osjećaja. Umjesto da te osjećaje prihvate i prebrode, mnogi ih ljudi žele popraviti ili učiniti da nestanu. Stoga pribjegavaju odvraćanju pozornosti postizanjem povišenog raspoloženja, potiskivanjem ili otupljivanjem svojih osjećaja, pritom posežući za nekim od sredstava ovisnosti. No istina je da nam ne štete ti bolni i neugodni osjećaji, nego sve ono što radimo i za čim posežemo kako bismo te osjećaje izbjegli. Kod ovisnosti je posebno opasno što osobu uvlače u začarani krug: osoba osjeća krivnju ili sram zbog svoje ovisnosti, koje paradoksalno nastoji riješiti ponovnim uzimanjem sredstva ovisnosti, što povratno opet dovodi do neugodnih osjećaja i lošeg mišljenja o sebi i vlastitoj vrijednosti. Međutim, kod svakog pada imate mogućnost ustati. Drago mi je što želite iskoristiti svoju priliku za napredak. Postavite si realne ciljeve, budite strpljivi i idite dan po dan.

Dobro ste prepoznali da je važna kontinuirana stručna psihološka podrška. Može Vam pomoći u sigurnim uvjetima doživjeti osjećaje koje nastojite potisnuti, obraditi ih, razriješiti nezdrave mehanizme suočavanja te razviti vještine konstruktivnog nošenja sa životnim zahtjevima. Terapeut će svakako prepoznati i Vaše kapacitete, poput kognitivnih sposobnosti, načitanosti, odgovornosti prema poslu, brige za oca, te Vas usmjeriti kako da ih iskoristite da rade za Vas u procesu izlječenja. Pomoći će Vam da u sebi razvijete osjećaj sigurnosti, koji Vam trenutačno lažno daje sredstvo ovisnosti. I dok će Vam lijekovi pomoći riješiti simptome ovisnosti, razgovori sa stručnom osobom pomoći će Vam u rješavanju uzroka problema. Kontinuirana psihološka podrška važna je i nakon prestanka uzimanja sredstva ovisnosti radi prevencije recidiva. Od svega je najvažnija Vaša želja za izlječenjem te održavanje visoke razine motivacije. Vjerujem u Vaš uspjeh!

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content