Panični poremećaj

Pismo

Već godinama imam panični poremećaj (osam godina), ali sam ga uvijek držala pod kontrolom. Mislim da sam prije mjesec dana doživjela slom živaca; iduća sam četiri dana ležala u krevetu, nisam ni pila ni jela, samo sam uzimala tablete za smirenje, po tri na dan. Stalno sam spavala, a to malo vremena između imala sam neprestane napadaje panike. Malo sam se oporavila od toga, ali i dalje ne mogu izaći iz kuće, ne mogu se družiti s ljudima (ni s prijateljima; kada mi je netko u blizini a da nije ukućan, odmah dobijem napadaj panike). Više i ne izlazim iz sobe. Čak i u sobi znam imati napadaje panike i ne znam kako dalje sa životom. Trebala bih se zaposliti, ali ne mogu ni izaći iz kuće, ne mogu ni kod psihijatra jer mi doslovno sve izazove napadaj panike, zvukovi, ljudi, sunce, vrućina, nekad i vlastite misli, sve. Molim Vas pomozite mi, želim imati normalan život, ne mogu više ovako.

Odgovor

Draga djevojko,

iz tvog upita mogu iščitati veliku subjektivnu trpnju kroz koju trenutačno prolaziš te ti prije svega želim poslati veliku podršku i želje da ti što prije bude bolje. Iskreno vjerujem da ti može i hoće biti bolje, samo je potrebno krenuti i imati odgovarajuću podršku kako bi bila sigurna da si na dobrom putu.

S obzirom na to da si navela kako se već osam godina boriš s paničnim poremećajem, vjerujem da si već i malo bolje upoznata s njime. Svejedno, želim ti odmah na početku jasno ukazati na to da panični napadaji, iako izazivaju veliku nelagodu i mogu biti izrazito stresno iskustvo, nisu opasni. To znači da se osobi ništa loše u konačnici ne može dogoditi ako se javi panični napadaj. Iako možda u tom trenutku misliš da ćeš poludjeti, da ćeš se onesvijestiti ili pak da ćeš umrijeti (što su potpuno uobičajene misli pri paničnom napadaju), do sada se ništa od toga nije dogodilo, je li tako? Vjerojatno nisi nikada ni čula da se nekome nešto strašno dogodilo kao posljedica panike. Nema stoga razloga da se dogodi i ubuduće. Paniku možeš doživljavati kao jako izraženu emociju straha, koja uzdrma cijelo tijelo. Tijelo se kao posljedica umori, ali ne ošteti.

Imam dojam da ti je u posljednje vrijeme jako teško. Želim da znaš da nije potrebno da kroz ovo prolaziš sama te bih ti toplo savjetovala da potražiš stručnu pomoć. Ako ti je zaista u ovom trenutku previše izaći iz kuće, postoje i privatni psiholozi koji primaju klijente online.

U sustavu HZZO-a možeš se naručiti u KBC Rijeka, na Kliniku za psihijatriju, kako bi te pregledao psihijatar te prokomentirao s tobom upotrebu i dozu farmakoterapije. Možda si već i u tretmanu, pa se možeš javiti svom liječniku i dobiti savjet što dalje. Također, psihijatri djeluju i u sklopu Doma zdravlja te Ambulante za mentalno zdravlje pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (tel. 051/554-125) pa možeš od svoje liječnice opće prakse dobiti savjet kome se javiti u tim ustanovama. Zamoli neku osobu s kojom si bliska, nekog ukućana da te odveze na pregled.

U krajnjem slučaju, ako ti se čini da ne možeš više izdržati, u sklopu Klinike za psihijatriju postoji Hitna ambulanta gdje možeš otići u bilo koje doba dana ili noći, ili ih dobiti na telefon 051/658-323. Psihološku potporu možeš zatražiti radnim danom od 9 do 16 sati i putem telefonske linije KBC-a Rijeka 091/447-8601.

Nikako nemoj na svoju ruku uzimati lijekove niti mijenjati propisanu dozu. Radije nazovi navedene brojeve i potraži direktan savjet stručnjaka.

Kod izraženijih simptoma anksioznosti, osim (ili uz) lijekove, kognitivno-bihevioralni tretman pokazuje se kao terapija izbora za navedena stanja, stoga bih ti toplo preporučila da potražiš stručnjaka tog usmjerenja ili da se paralelno uključiš u kognitivno-bihevioralni tretman. Ovdje bih htjela samo napomenuti da vidim da boluješ od kronične bolesti, no nemam informaciju koje. Svakako bih ti savjetovala, ako već nisi, da vidiš s liječnicima postoji li možda neki medicinski uzrok u podlozi napadaja.

Za što god se odlučila, znaj da ne moraš kroz ovo prolaziti sama, i da uz odgovarajuću stručnu pomoć imaš velike šanse da ti bude bolje!

Ako pak želiš za početak sama probati doći do nekih pomaka, možeš na komad papira zapisati situacije koje te zastrašuju i poredati ih po stupnju anksioznosti koju izazivaju kod tebe. Jednom kada si ih popisala, počni se postupno izlagati takvim situacijama. Primjerice, prva situacija može biti otvoriti vrata sobe i stati na izlaz iz sobe. Ako osjetiš nalet anksioznosti, pokušaj ostati u toj situaciji dovoljno dugo da anksioznost opadne. Vjeruj mi, anksioznost će opasti, samo joj moraš dati priliku. Ponovi to onoliko puta koliko je potrebno da ti početna razina anksioznosti bude niža nego prije. Zatim kreni na iduću situaciju, koja primjerice može biti – izaći iz sobe. Postupno tako prolazi kroz hijerarhiju situacija sve dok ne uspiješ doći do cilja, primjerice – izaći ispred kuće. Iako možeš i samostalno, ipak bih ti savjetovala da ne prolaziš to sama, nego da uz stručnu pomoć radiš na smanjenju simptoma.

U situacijama kada se javi panični napadaj, pokušaj sama sebi ponavljati da to nije opasno, da se ništa loše ne može dogoditi. Pokušaj umiriti disanje i čekati da anksioznost prođe. Ponavljam, anksioznost će nakon nekog vremena popustiti, a s vremenom će biti potrebno sve manje odmaka da se ona smanji.

Pokušaj se prisjetiti i razdoblja kada si se uspješno suočavala s napadajima panike. Što si radila? Na koji način si razmišljala? Koje si strategije koristila? Neka ti to bude podsjetnik da možeš, da imaš u sebi snagu da se ponovno naučiš nositi s time! Ja znam da je imaš.

Uz tebe sam i vjerujem da će sve biti u redu. Panični poremećaji su česti, ali i imaju velik stupanj uspješnog tretiranja. Vjerujem da ćeš uz pravu podršku uspjeti proći kroz ovaj težak životni izazov.

Sretno!


Ana Đorić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content