Panični napadaji

Pismo

Borila sam se s paničnim napadajima četiri godine i redovito pila terapiju. U tom  sam razdoblju bila okej, ali od ljeta sam ostavila terapiju i sve je teklo kako treba. I dalje osjećam da sam pod stresom i da sam anksiozna, ali to ne prelazi u nekakvo kritično stanje pa se uspijevam nekako nositi s tim i smiriti se. No zadnjih mjesec dana sve sam napetija, imam problema sa želucem i trenutačno osjećam veliki strah jer sam izgubila na kilogramima. Imam 55 kg, a visoka sam 177 cm i ne znam je li to od stresa ili čega drugoga, ali često osjećam odbojnost prema hrani, nemam apetita. Dok jedem, često mi se zna stvoriti osjećaj odbojnosti i nekako se jedva natjeram da nešto pojedem. Htjela bih Vas pitati za savjet jer sam u velikom strahu, pogotovo oko prehrane i kilaže. Nekad jednostavno ne vidim izlaza, a smatram da terapija tabletama nije rješenje nego maskiranje problema. Bila bih Vam jako zahvalna na savjetu ili daljnjem usmjeravanju.

Odgovor

Napisala si kako osjećaš da si unatrag mjesec dana više napeta i da osjećaš strah zbog toga što gubiš kilograme. Razlozi zbog kojih možemo gubiti kilograme mogu biti brojni, no primjećujem da si jako zabrinuta oko kilaže te se pitaš je li gubitak kilograma (ali i apetita) posljedica stresa.

Stres koji duže vrijeme osjećamo može utjecati na naš apetit i način prehrane. Neprestana zabrinutost, napetost oko svakodnevnih (ili drugih) izazovnih situacija može izbaciti naš organizam iz ravnoteže i prouzročiti nam tjelesne i/ili psihološke smetnje.

U početku opisa situacije napisala si kako si se borila s paničnim napadajima unatrag četiri godine te si bila u terapiji. Smatraš kako su se stresne situacije, koje su se događale otkako si prestala uzimati terapiju, nastavile, no tada si se uspješno nosila s osjećajima napetosti i tjeskobe.

Osjećaji napetosti, tjeskobe i straha utječu na naše misli i ponašanje. Možemo se više “zatvoriti u sebe”, često smo skloni razmišljanju o najcrnjim scenarijima koji se mogu dogoditi, a nerijetko osjećamo i neke tjelesne osjete poput napetosti mišića, bolova u trbuhu, glavobolje, a primjećuju se i teškoće sa spavanjem i apetitom. Naše emocije su zdrave reakcije na sve što nam se trenutačno događa i nema ništa loše u doživljavanju prije spomenutih osjećaja, no poteškoće nastanu kad zaključimo kako se ne možemo nositi sa svojim emocijama.

Zamisli da je tvoj organizam prazna boca. Ako sav stres i svakodnevne izazove zamislimo kao vodu koju ulijevamo u tu praznu bocu, boca će se vrlo skoro napuniti ako povremeno ne izlijemo sadržaj iz nje. Što bi rekla na koje načine prazniš svoju bocu? Što radiš kako bi se riješila nakupljene napetosti i stresa?

Različito se suočavamo sa stresom, ovisno o situaciji u kojoj se nalazimo. Netko je skloniji korištenju emocionalnih strategija, odnosno više će plakati ili htjeti razgovarati s nekim o svojim mislima i osjećajima, drugi su usmjereniji na rješavanje uzroka stresa. Ako u svakodnevnu rutinu ubacimo barem jednu aktivnost kojom ćemo izbacivati vodu iz svoje boce, možemo poboljšati kvalitetu svoga života i osjećati se mentalno (i fizički) fit. Što više praznimo vodu, to će nam manje smetati ako se voda bude ponovno ulijevala.

Htjela bih te pohvaliti što si nam se javila. Prepoznavanje i imenovanje svojih teškoća prvi je korak u postizanju i radu na svome mentalnom zdravlju. Nije rijetkost da nakon što osvijestimo teškoću, želimo dodatno o našim problemima razgovarati sa stručnom osobom. Ako smatraš da bi ti to koristilo, svakako bih te potaknula da se obratiš u neko obližnje savjetovalište kako bi imala priliku sa stručnjakom mentalnog zdravlja razgovarati o svojim teškoćama pa da zajedničkim snagama dođete do rješenja koje bi ti olakšalo nošenje s trenutačnom situacijom.

Dobra je vijest da možemo mijenjati svoje misli, ponašanje i osjećaje jer jer je to zapravo jedino što je pod našom kontrolom. Situacija koja nam se događa neće u nama izazvati stres, osim ako ju mi ne doživimo stresnom.  

Želim ti svu sreću na osobnom i akademskom putu.

Gracia Dekanić, mag. psych.

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content