Osjećam se demotivirano

Pismo

Posljednjih nekoliko mjeseci osjećam se demotivirano i klonulo zbog čega pati moja produktivnost na studiju, poslu. Osim toga saznala sam da imam neke zdravstvene probleme, što još više utječe na moje psihičko stanje i raspoloženje. Trebala bi mi pomoć – kako da svladam spomenutu situaciju i poradim na motivaciji i disciplini vezanoj uz učenje i rad?

Odgovor

Vaša motivacija očigledno je bila izrazito visoka kada ste uz posao odlučili studirati ili kada ste odlučili raditi da biste studirali. Odgovorno i kvalitetno izvršavanje radnih i fakultetskih zadataka, svako za sebe, često znaju dovesti do umora, dok istodobno obavljanje tih zadataka zahtijeva mnogo vremena, energije i odricanja. Stoga nije neobično što ste došli do faze tjelesne i psihološke iscrpljenosti. U takvim trenucima obično dolazi do pada produktivnosti, a mi ulažemo dodatan napor kako bismo izvršili zadatke i time se dodatno iscrpljujemo. No ubrzo se i taj dodatni napor pokaže nedostatnim jer ne postižemo rezultate kakve bismo željeli, a razlog je taj što si ne dopuštamo odmor i oporavak kako bismo nadoknadili iscrpljenost.

Obično nismo svjesni  da smo zanemarili i prešli vlastite granice dok nas tijelo ne upozori nekim zdravstvenim problemom. Poslušajte svoje tijelo i neka Vam trenutačni prioritet bude rješavanje zdravstvenih problema kako biste tjelesno, a zatim i emocionalno bili bolje.

U želji da budemo čim produktivniji, usmjeravamo se na aktivnosti koje crpe našu  energiju, no istodobno zanemarujemo činjenicu da tu energiju trebamo nadoknaditi. Među svojim obavezama pokušajte pronaći dovoljno vremena za odmor, druženje s osobama s kojima Vam je ugodno i za aktivnosti u kojima uživate i koje Vas ispunjavaju. Tako ćete imati protutežu obavezama i nadoknaditi energiju koju ulažete na poslu i studiju.

Iz Vašeg pisma vidim da kod Vas i dalje postoji snažna želja za učenjem i radom, no s vremenom je preopterećenost zamijenila uživanje u tim aktivnostima. Uložili ste mnogo kako biste istodobno studirali i radili i zbog toga budite neizmjerno ponosni na sebe. Dosadašnji tempo doveo je do faze stagnacije, stoga je potrebno pronaći nov način funkcioniranja. U tim situacijama pokušavamo promijeniti ili okolnosti ili svoj pogled na njih. Pokušajte se prisjetiti svoje motivacije kada ste se tek zaposlili i upisali fakultet. To je značilo ostvarenje Vaših želja i budilo entuzijazam. U međuvremenu ste posao i fakultet počeli doživljavati kao obvezu koju morate izvršiti. No mnogo je lakše raditi nešto što želimo, nego nešto što moramo. Motivacija se tijekom vremena prirodno smanjuje i povećava. Sada prolazite kroz razdoblje u kojem ste privremeno izgubili svoj cilj iz vida ili tragate za novim ciljevima. Razmislite ponovno o onome što Vas ispunjava, u čemu nalazite strast i smisao. To su dobri temelji motivacije. Pronađite u studiju i poslu one elemente koji Vam pričinjavaju zadovoljstvo i usmjerite se na njih. Pokušajte si smanjiti pritisak vremenskih rokova i težnje da sve savršeno odradite. Paradoksalno, kada se opustite, i Vaša će produktivnost narasti.

Ako potištenost  potraje, savjetovala bih Vam da se obratite za podršku psihologu.

Vjerujem da je ovo samo trenutačni zastoj prije Vaših novih uspjeha. U međuvremenu budite zadovoljni i s malim koracima jer svi oni vode bliže cilju i uživajte u slobodnim trenucima i trenucima odmora.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content