Osjećam kao da sam otupjela

Pismo

Pozdrav, posljednja 24 sata imam osjećaj kao da sam otupjela. Teško mi je to opisati, ali ću probati, da mi možete pomoći. Osjećam se kao u filmu, kao da sam tu, ali nisam tu. Kao da je sve san. Osjećam nekakvu čudnu odsutnost (mogu normalno razgovarati sa svima i funkcioniranje mi je nesmetano, ali ja sama znam da to nije to…). Imam osjećaj kao da je sve usporeno i jednostavno čudno. I osjećaj dodira mi je čudan. I to, eto, traje već puna 24 sata, a meni se čini da traje danima… Kako da se riješim toga osjećaja, da mi život opet bude normalan?

Odgovor

Katkad su informacije koje nam naše tijelo šalje vrlo neobične, a osjećaji povezani s time mogu nas iznenaditi i možda prestrašiti. Da biste saznali o čemu se tu radi, za početak se možete obratiti liječniku opće prakse koji će s medicinske strane istražiti povezanost tih promijenjenih osjeta i osjećaja s nekim fiziološkim, biokemijskim parametrima. Kada se isključi bilo kakva povezanost s medicinskim uzrocima, onda se možete obratiti i nekom stručnjaku iz područja mentalnog zdravlja s kojim ćete moći slobodno razgovarati o tome kako se osjećate. U nekim je stresnim životnim situacijama moguće doživjeti promijenjene osjećaje i osjete koji imaju ulogu aktiviranja obrambenih mehanizama. Na taj način razmišljamo o povezanosti događaja ili situacija koje smo percipirali kao ugrožavajuće za naše svakodnevno funkcioniranje. Promjene koje doživljavamao kao čudne ili drukčije pomažu nam da se aktiviramo i napravimo nešto što će nam pomoći.

Možda se već u međuvremenu Vaše stanje stabiliziralo i vratilo na uobičajeno funkcioniranje jer je isto tako moguće da nam se povremeno zbog različtih razloga naši osjećaji i osjeti na neobičan način promjene, ali se u nekom drugom trenutku ponovno vrate na ono što smo naviknuli kod  sebe.

Anamaria Blažić, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content