Nisam usamljena, ali sam stalno tužna, a ne znam ni zašto je tako…

Pitanje

Pozdrav! Imam 27 godina i nezaposlena sam već godinu dana. Diplomirala sam povijest, ali ne mogu zamisliti da to radim. Već se barem pola godine loše osjećam i jako mi je teško. U početku sam mislila da će proći samo od sebe, ali mi se čini da samo ide nagore. Već tjedan dana nisam izašla iz kuće, samo dvaput do dućana. Loše se hranim i puno jedem. Spavam po 10 sati dnevno. Katkad se čujem s mamom i s nekoliko prijatelja, ali uglavnom mi se ne da razgovarati ni s kim. Nisam usamljena, ali sam stalno tužna, a ne znam ni zašto je tako. Osjećam se bezvrijednom i negativnom. Želim biti bolje i odlučim da ću se javiti prijateljima i izaći na kavu, ali se nikako ne mogu natjerati na to. Što da napravim da mi bude bolje?

Odgovor

Cjelokupnom nezadovoljstvu i sniženom raspoloženju često prethode stresne životne situacije poput nemogućnosti pronalaska posla. To može biti okidač koji se negativno odražava na naše razmišljanje i ponašanje. Ako potraje dulje vrijeme, može narušiti svakodnevno funkcioniranje i smanjiti zanimanje za aktivnosti u kojima smo prije uživali. Kada se počnemo povlačiti  iz okoline, ostajemo prepušteni negativnom viđenju sebe i svijeta oko sebe, a to nas sprječava da doživimo pozitivna iskustva. Time se stvara začarani krug koji nas poput spirale može sve više vući u nezadovoljstvo i beznadnost te ga je stoga važno na vrijeme prekinuti. Tvoja osviještenost o postojanju problema dobar je prvi korak koji pokazuje da želiš postići pozitivne promjene.

Da bi se počela osjećati bolje i zadovoljnije, važno je krenuti od aktivacije i podizanja osjećaja samoefikasnosti, a u tome ti uvelike može pomoći dobra organizacija dnevne rutine i planiranih aktivnosti. Dnevni raspored povećava mogućnosti da odradimo što smo naumili. Važno je krenuti malim koracima za koje si sigurna da ih možeš provesti tako da svaki dan uvodiš postupne, ali značajne promjene. Npr. probuditi se i ići spavati u točno određeno vrijeme pomaže uspostavljanju adekvatnog ritma spavanja, a uvođenje fizičke aktivnosti pozitivno utječe na raspoloženje – odlascima u trgovinu može prethoditi kratka šetnja na svježem zraku. Da bismo se osjećali bolje, važno je dati si priliku da to postignemo, a to možemo ostvariti ako se ponašamo na produktivan način i uvedemo aktivnosti koje nam pružaju zadovoljstvo i stvaraju osjećaj postignuća.

Pronalazak posla jedan je od najvećih izazova današnjice, koji je u tvojem slučaju dodatno otežan nedostatkom ideje o budućem zanimanju i radnome mjestu. Da bi pronašla adekvatno rješenje, možeš se obratiti udruzi U.Z.O.R. koja provodi program pomoći i podrške namijenjen mladim nezaposlenim ljudima.

Ana Goleš, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content