Nervoza i dezorijentiranost

Pismo

Ovako, u proteklih dva-tri tjedna osjećam veliku nervozu i dezorijentiranost u prostoru. Kao da imam moždanu maglu i nisam svjesna trenutka. Što to duže traje, imam osjećaj kao da gubim kontrolu nad vlastitim mislima. Teško mi je obavljati svakodnevne stvari, posebice odlaziti na posao. Osjećam da nisam “sva svoja”. U životu sam imala stresne situacije poput smrti bljižnjih osoba, a stres sam uvijek rješavala tako da se zaokupim fakultetom i poslom. U zadnje vrijeme nemam nekih stresnih situacija i poprilično mi sve ide dobro u životu, ali kao da se jednostavno ne mogu boriti ni s najmanjim dnevnim situacijama. Svjesna sam da neću poludjeti, ali taj osjećaj mi nikako ne prolazi.

Odgovor

Draga djevojko,

Moždana magla (brainfog) kolokvijalni je izraz koji se odnosi na mutan osjećaj u glavi te određene kognitivne teškoće, nemogućnost usredotočenosti, osjećaj mentalne iscrpljenosti, zaboravljivost, rastresenost, nemogućnost nalaženja određenih riječi itd. Kod nas se izraz počeo češće upotrebljavati nakon pandemije jer su se tako opisivali neki od simptoma zaraze COVID-om. Navedeni simptomi sami po sebi mogu biti bezazleni, izazvani nedostatkom sna ili upalom; ali mogu biti uzrokovani i nekim drugim zdravstvenim stanjima. Depresija i anksioznost samo su neka od tih stanja, ali nekako mi se čini da Vi to ne povezujete ni s promjenama u raspoloženju ni s anksioznošću. No s obzirom na to da Vam simptomi već neko vrijeme pričinjavaju neugodu te utječu na svakodnevno funkcioniranje, bilo bi dobro posjetiti liječnika opće prakse, učiniti dodatne testove i pretrage te utvrditi o čemu je riječ.

Kada se ljudi suočavaju s nekom novom neugodom ili neizvjesnošću, lako je skliznuti u katastrofični obrazac razmišljanja. Stoga mi je jako drago čuti da navodite kako ste svjesni da nećete poludjeti (jer zaista nećete), kao i to da ste zadovoljni načinom kako ste se do sada nosili sa stresom. Sigurna sam da ćete i ovome pristupiti odgovorno i racionalno. Posjetiti liječnika za početak je najsmislenije.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content