Nemotiviranost i nezainteresiranost

Pismo

Već sam jako dugo (godina dana, ako ne i više) vrlo melankoličan, osjećam se tupo, nemotivirano i nezainteresirano. Ne mogu se od srca smijati, a plakati ni u primisli (iako često pokušavam). Često me muči ljubomora i osjećaj bezvrijednosti i besmisla, osjećam kao da je sve što sam ikad učinio bila pogreška koja me dovela ovdje, gdje sam u krajnjoj liniji nezadovoljan. Ne znam tko sam niti u čemu zaista uživam jer gotovo da nemam nikakvu reakciju na bilo što oko sebe.

Odgovor

Teškoće koje opisuješ nalikuju na znakove depresivnosti. Gubitak volje i interesa, nemogućnost uživanja u stvarima u kojima si nekad uživao, negativna razmišljanja o sebi (a često i okolini), odustajanje od uobičajenih aktivnosti. Sve su to simptomi koji, pogotovo ako traju duže vrijeme, mogu ukazivati na depresivnost. Ne mogu dokučiti iz tvog pitanja što im je prethodilo i možeš li ih povezati s nekim događajem. Naprimjer, velike životne promjene zahtijevaju neko vrijeme prilagodbe, u kojem donekle mogu biti prisutne neugodne emocionalne reakcije.

S obzirom na tvoju dob, jedna takva promjena može biti prijelaz iz srednje škole na fakultet ili gubitak nekoga važnog odnosa. Možda su i pandemijske promjene u načinu života pridonijele tome kako se osjećaš. S druge strane, moguće je da teškoće ne možeš povezati s nekim specifičnim zbivanjima, što je sasvim u redu jer se pad raspoloženja može javiti i bez očita razloga. Kako god bilo, predložila bih da pokušaš nekoliko stvari. Nastoj biti aktivan. Kad smo bezvoljni, obično odustajemo od uobičajenih dnevnih aktivnosti, čime, nažalost, održavamo loše raspoloženje. Ako primjećuješ da ti je razina aktivnosti u zadnje vrijeme pala, pokušaj je postupno, malim koracima, podići.

Napravi plan i drži ga se čak i ako nemaš previše volje. Imaš li kakav hobi, baviš li se nekim sportom/tjelovježbom, imaš li nekoga s kim rado provodiš vrijeme? Ako možeš, pokušaj takve aktivnosti uključiti u svoj plan. Sigurna sam da će se za neko vrijeme osjećaj zadovoljstva početi ponovno pojavljivati. Za depresivno stanje karakterističan je i specifični misaoni stil, onaj u kojem su misli (interpretacije različitih situacija) iskrivljene i to u negativnom smjeru. Kad smo depresivni kao da imamo sive naočale i sve što se zbiva oko nas vidimo u tmurnijem tonu. Ako imamo tendenciju interpretirati situacije negativno, logično je da će se razviti neugodne emocije. Međutim, treba imati na umu da se takve interpretacije, koliko nam god istinito zvučale, najčešće ne pokažu točnima.

Štoviše, postoje neke uvriježene pogreške mišljenja koje smo skloni raditi u depresivnom raspoloženju. Jedna je takva emocionalno zaključivanje, pri čemu način na koji se osjećamo uzimamo kao dokaz za nešto umjesto da zaključujemo na temelju činjenica. Opisuješ kako osjećaš da je sve što si ikad učinio bila pogreška. Jako je važno osvijestiti da to što trenutačno tako osjećaš, ne znači da je to točno. Čini li ti se vjerojatnim da baš ništa u životu nisi dobro napravio? Pokušaj se sjetiti barem nekoliko dobrih stvari, a ako ih trenutačno ne vidiš, zamoli nekog od povjerenja da ti pomogne.

Na kraju, navodiš da sada ne znaš tko si i u čemu uživaš. Daj si vremena da to spoznaš. Ne moraš imati sve životne odgovore u ovom trenutku, a povoljnije raspoloženje zasigurno će olakšati proces spoznavanja.

Koliko god da ti se situacija trenutačno čini teškom, neće takva ostati zauvijek. Postoje različiti oblici tretmana depresivnosti koji su vrlo efikasni pa bih ti savjetovala da se javiš stručnoj osobi (npr. psihologu u nekoj od riječkih udruga ili savjetovališta) s kojom možeš detaljnije porazgovarati o tome kako se osjećaš i odabrati tretman koji bi za tebe bio najbolji.

Nadam se da sam ti barem malo olakšala situaciju u kojoj se nalaziš.

Sretno!

Marina Njegovan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content