Nedostatci u pamćenju

Pismo

Poštovani, prije godinu dana sam zbog gubitka roditelja pila jako teške neuropsihotike. Nisam osjetila nikakve popratne pojave, ali sada, u zadnje vrijeme, primjećujem nedostatke u pamćenju, kao da imam veliku rupu u nekim dijelovima sjećanja. Primijetila sam i nedostatak koncentracije i slabo pamćenje nekih važnih stvari koje su se dogodile prije otprilike mjesec dana. Je li to posljedica tih neuropsihotika i kako da popravim koncentraciju i pamćenje? Lijep pozdrav.

Odgovor

Lijepi pozdrav i tebi!

Nažalost, ne mogu na tvoje pitanje dati jednoznačan odgovor. Na koncentraciju i pamćenje može utjecati niz različitih čimbenika, uključujući raspoloženje i razinu stresa koju proživljavamo pa je teško procijeniti ovako „izdaleka“ o čemu je točno riječ. No svakako bih ti predložila da o teškoćama razgovaraš s liječnikom koji ti je propisao terapiju. Vjerujem da će te znati savjetovati, a ako bude potrebno i preporučiti daljnju procjenu problema pamćenja. Dotad ti prenosim neke prijedloge za bolje pamćenje.

Pokušaj voditi računa o dovoljnoj količini sna, kvalitetnoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Ovo su preporuke koje pridonose općoj dobrobiti i tako osiguravaju važan dio preduvjeta za dobru koncentraciju i pamćenje. Kad nešto pokušavaš zapamtiti, usmjeri pažnju na sadržaj; smanji distrakcije i izbjegavaj istodobno raditi više stvari. Ako usvajaš veću količinu informacija, razlomi učenje na manje i razdvojene vremenske cjeline umjesto da učiš u dugom kontinuiranom razdoblju. Ponovi naučeno više puta. Provjeri jesi li i koliko zapamtila (postavljaj si pitanja). Prepričaj sadržaj sebi ili nekom drugom. Tijekom učenja pokušaj se koristiti mnemotehnikama, odnosno elaborirati i povezati nove informacije s drugim informacijama iz pamćenja. Na taj način pospješujemo njihovo pohranjivanje. Naprimjer, formulu E=mc2 možemo lakše zapamtiti kao rečenicu Einstein Miriše Cvijeta 2. Informacije također možemo grupirati u kategorije. Recimo, razvrstati i pamtiti namirnice koje treba kupiti u trgovini po skupinama ovisno o vrsti hrane. Možemo ih i vizualizirati u nekom dobro poznatom prostoru (zamisliti raspoređene po prostorijama svoga stana) te poslije, predočavanjem pregledavati prostor i pronalaziti spremljene informacije.

Nadam se da će ti barem neki od ovih prijedloga biti od koristi!       

Marina Njegovan, dipl. psihologinja               

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content