Moje psihičko zdravlje

Pismo

Ne znam kako započeti s poboljšavanjem svoga psihičkog zdravlja.
Ne znam kome se mogu okrenuti, a moja me obitelj ne shvaća ozbiljno. Toliko je loše da počinje ugrožavati moje fizičko zdravlje i stalno se pokušavam izolirati da dobijem barem malo mira. Vjerujem da imam ADHD i da se cijeli život borim s time, imam i ostalih poteškoća, no nisam sigurna što se točno događa sa mnom… Ali nitko me ne shvaća niti pokušava shvatiti.
Svoj prvi i jedini posao zadržala sam samo nekoliko tjedana… Teško se snalazim u socijalnim prilikama.
Iskreno, nemam snage i često razmišljam kako bi bilo bolje da me nema.

Odgovor

Draga djevojko,

možda si ovim upitom upravo započela s nečim što će dovesti do rada na sebi i poboljšanja mentalnog zdravlja. Iako ne navodiš precizno svoje simptome i ni sama nisi sigurna što se to zapravo događa s tobom, vidim da ti je teško. Nemaš adekvatnu podršku ni razumijevanje od drugih, nije ti  lako razumjeti samu sebe, već duže vremena doživljavaš određene smetnje, a ako sam te dobro shvatila, sve je to počelo utjecati i na tvoje zdravlje, ali i dovelo do gubitka snage da nešto konkretno poduzmeš.

Kada nemamo jasnu ideju o onome što nas muči, ali i onome što nam zapravo treba, teško je naći adekvatan način kako si pomoći. U tome ti može pomoći stručna osoba i mislim da bi to bio najbolji početak – obratiti se psihologu za pomoć. U Rijeci postoje mjesta gdje takvu pomoć možeš dobiti besplatno: Savjetovalište za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (nalaze se u Ulici Fiorella La Guardije 23, a naručiti se možeš na telefon 321-551 ili 335-920); Obiteljski centar PGŽ (Franje Čandeka 23 b, telefon: 051/338 526), Udruga U.Z.O.R. (Blaža Polića 2; tel. 321 131, 322 911). Odnedavno je u Rijeci započeo s radom i besplatni telefon za podršku mentalnom zdravlju (0800 99 77) koji radi svaki radni dan od 18 do 20 sati.

Nadam se da sam ti dala dovoljno informacija i brojeva telefona s kojima možeš započeti. Nazovi, naruči se, izbaci iz sebe što te muči, a onda ćeš polako uz stručnu pomoć sve to posložiti u smislenu cjelinu i dovesti u red! Sretno!

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content