Izrazito jaki napadaji panike

Pismo

Imam izrazito jake napadaje panike i strah da ću umrijeti.

Odgovor

Pozdrav!

Toliko toga bih te još voljela pitati. ? Naprimjer, kako točno izgledaju napadi panike? Koliko dugo ih imaš i koliko često se javljaju? Imaš li dojam da su povezani s nekim specifičnim situacijama ili im ne možeš pronaći obrazac? Ometaju li te u uobičajenim dnevnim aktivnostima? Kako se osjećaš kad nisi u panici? Sve te informacije pomogle bi mi bolje razumjeti tvoj problem.

Pokušat ću ukratko objasniti što je panika i zašto nije opasna kako se čini. Napadi panike zapravo su iznenadne epizode akutne anksioznosti. Katkad ih zovemo lažnim alarmima jer pokreću intenzivne obrambene reakcije u našem tijelu u situacijama koje nisu objektivno ugrožavajuće. Lupanje srca, ubrzan puls, osjećaj nedostatka zraka samo su neke od tjelesnih promjena karakterističnih za napad panike. Obično su popraćene specifičnim strahovima i to strahom od smrti i/ili strahom da ćemo poludjeti. Međutim, koliko god bila preplavljujuća, panika nije opasna.

S obzirom na razinu neugode koju izaziva, često se nakon jednog napada razvija strah od idućih i zbog toga uobičajeno dnevno funkcioniranje može biti otežano, pa čak i bitno izmijenjeno. Važno je znati da panika ima svoj karakterističan tijek i vijek trajanja te obično prolazi za pola sata. Već samo ako pokušaš promijeniti promišljanja o panici iz “panika je opasna” u “panika je vrlo neugodna, ali bezopasna” bit će ti malo lakše nositi se s njom. Osim toga, možeš uvježbati neke od tehnika opuštanja (naprimjer, duboko disanje) koje pomažu umiriti tjelesne promjene koje prate paniku.

Predložila bih ti da pročitaš knjigu Napadaj panike ili neka teška bolest Andreje Kostelić-Martić. Mislim da ćeš u njoj pronaći puno korisnih informacija i savjeta. Postoje i različite mogućnosti tretmana panike pa se uvijek možeš javiti u koju od riječkih udruga ili savjetovališta i detaljnije razgovarati sa stručnom osobom.

Marina Njegovan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content