Imam osjećaj da postajem hipohondar

Pismo

Poštovani, veoma sam iznenađena što postoji stranica za pomoć poput Vaše i što vidite probleme među mladima. Imam 23 godine. Godina 2021. bila je izrazito teška. Obiteljski posao mojih roditelja zbog situacije počeo je lagano propadati i zbog financijskih problema cijelu obitelj i izluđivati. Konstantan stres doživljavam svakodnevno i sve me to grize iznutra. Doznala sam i za mnoge “bolesti” zadnjih godinu dana. Vodim borbu s policističnim jajnicima, venama, išijasom i dioptrijom. Zadnjih mjesec dana počela mi se pojavljivati crna paučina u oku i strah me da sam počela naglo starjeti. Po cijele dane guglam svoje simptome, tražim rješenja, svakodnevno pijem 12 tableta (nešto vitamina, minerala, lijekova prepisanih) i imam osjećaj da postajem hipohondar. Stalno sam živčana i nemirna jer me sve to iritira. Popušta mi koncentracija na faksu, prestala sam se družiti i bojim se da će veza s dečkom propasti jer uglavnom stavljam naglasak na sebe i svoje “bolesti”. Strah me da ne poludim do tridesete godine… Možda sve to zvuči bez veze, ali jako se loše osjećam i ne znam s kime popričati da me razumije. Hvala Vam na odgovoru.

Odgovor

Sve što opisuješ ne zvuči nimalo bez veze, baš naprotiv – uzimajući u obzir iznimno stresnu godinu opterećenu financijskim brigama na koje nisi mogla utjecati, nije čudno što je došlo do preopterećenosti i zabrinutosti za budućnost. Kada nas život izloži tako visokoj razini stresa dulje vremensko razdoblje, može doći do razvoja nekih od simptoma anksioznosti koje opisuješ.

U tvom slučaju riječ je o zdravstvenoj anksioznosti koja podrazumijeva emocionalnu uznemirenost i ometa tvoje svakodnevno funkcioniranje zbog pretjerane zaokupljenosti zdravljem. Pritom je važno uzeti u obzir i da u ovo doba pandemije ne začuđuje što smo svi pojačano usmjereni na tjelesno zdravlje i opterećeni pojavom tjelesnih simptoma. No katkad upravo pretjerana fokusiranost kakvu opisuješ dovodi do dodatnog intenziviranja simptoma koje, u uobičajenim okolnostima, ne bi ni primijetila. Pridodavanje prevelike pozornosti uobičajenim tjelesnim senzacijama koje se počnu doživljavati opasnima i ugrožavajućima dovodi do intenzivnog straha. Ako se svemu opisanome pridruže neki vanjski čimbenici, poput stalnog slušanja ili čitanja o bolestima, postavljanja neke dijagnoze i sl., vrlo je izgledno da će doći do katastrofičnih interpretacija tjelesnih simptoma. Stalno pretraživanje interneta, potreba za uspostavljanjem kontrole primjenom različitih lijekova i dodataka prehrani, uz stalna razmišljanja o mogućim bolestima, dodatno intenziviraju zabrinutost i dolazi do začaranog kruga u kojem se osobe katkad osjećaju kao da „gube“ kompas.

No izlaz uvijek postoji, a začarani krug u kojem se nalaziš može se zaustaviti na različite načine. Jedan od načina jest uvesti u dnevnu rutinu relaksirajuće tehnike kojima ćeš smanjiti osjećaje tjelesne napetosti i već time reducirati osjećaje anksioznosti koji se nalaze u podlozi. Važno je i uvidjeti da su tvoje misli te koje „hrane“ anksioznost i zato ih treba naučiti prepoznati, provjeriti koliko su realne i pokušati naći alternativna objašnjenja.

U svemu tome može te voditi i podržavati stručna osoba i zato ti toplo preporučujem da se obratiš za pomoć i uključiš u psihoterapiju kako bi sustavno rješavala svoje probleme. Prvi korak si napravila time što si napisala ovaj upit. Sljedeći je korak zatražiti uputnicu liječnice opće prakse i naručiti se za pregled. Sretno!

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content