Imam 20 godina, studiram i imam problema sa spavanjem…

Pitanje

Pozdrav! Imam 20 godina, studiram politehniku i imam problema sa spavanjem. Iako na kraju dana budem iscrpljen zbog silnih obveza, noću ne mogu zaspati. Čak i ako uspijem, to traje svega nekoliko sati. Zbog toga se osjećam jako loše – nikad nisam dobre volje, teško mi je učiti i koncentrirati se na faksu, općenito mi je teško funkcionirati i družiti se s ljudima. Govore mi da sam „depresivni hejter“ kojemu sve i svi smetaju, ali ja jednostavno nemam ni snage ni volje za aktivnosti nakon dva-tri sata sna svake noći. Pokušao sam se umiriti glazbom, zvukovima prirode i slično, ali ništa ne pomaže.

Odgovor

Teškoće povezane sa spavanjem mogu biti povezane s nizom različitih tegoba, tjelesne ili psihološke prirode. Vjerujem da je iscrpljujuće izvršavati fakultetske obveze neispavan, što dugoročno može dovesti do novih tegoba i narušiti zdravlje. Naime, nedostatak sna uvelike utječe na naše funkcioniranje i smanjuje naše kapacitete u raznim područjima života. Strategije koje si iskušao katkad mogu pomoći, ali katkad je teško rješavati probleme sam, pogotovo kada je naše svakodnevno funkcioniranje narušeno, što i sam opisuješ. Kada se obratiš stručnoj osobi, ona ti može pomoći, prije svega razjasniti što je potaknulo tegobe koje osjećaš, te biti tvoj pomagač u njihovu rješavanju. Potražiti pomoć psihologa nije znak slabosti, već pokazuje spremnost na promjenu i aktivan je i konstruktivan način rješavanja problema.

Iva Kirša, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content