Granični poremećaj

Pismo

Mislim da imam granični poremećaj osobnosti.

Odgovor

Nedostaje mi informacija o tome kako ste došli do pretpostavke da možda imate granični poremećaj osobnosti. 

Danas su dostupni mnogi izvori informacija, uglavnom preko društvenih mreža i web-stranica, za čiju pouzdanost ne možemo biti sigurni. 

Često se svi mi prepoznajemo u opisima pojedinih poremećaja, no samo su dva pouzdana izvora za postavljanje dijagnoza; MKB-10 i DSM-IV (sada možda i peto izdanje), naravno jedino ako se njima koristi stručna osoba.

Važna je i diferencijalna dijagnostika.

Vratimo se sada malo na Vas. Imate 17 godina. Ovisno o tome kako definiramo ličnost/osobnost, pitanje je može li Vam se dati dijagnoza na koju sumnjate u svom slučaju. Emocionalna zrelost u smislu prepoznavanja emocija, svjesnost o njihovu utjecaju na naša ponašanja, tj. odnose s drugima, mogućnost kontrole emocija, pa, posljedično, i našeg ponašanja, može biti u procesu razvoja u Vašoj dobi.

Sve navedeno mogla bi biti motivacija da se javite adolescentnom psihijatru, no ako Vam se taj prijedlog ne sviđa, potražite psihološku pomoć u smislu kliničke obrade (testiranja) i savjetovanja ili psihoterapijski tretman.

Lijep pozdrav,

Anđelko Botica, psiholog 

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content