Dvogodišnja anksioznost

Pismo

Pozdrav, imam problema s anksioznosti, borim se s time već dvije godine, ali nikada nisam otišla liječniku upravo zbog tog straha. Nekad ne mogu napustit ni stan, ni otići u trgovinu. Imam noćne napadaje panike, bude me iz sna. Uza sve to prije mjesec dana sam prošla kroz težak prekid petogodišnje veze, izgubila sam osobu u koju imam povjerenja zbog te svoje anksioznosti. Pod stresom sam i stalno u strahu, sva sam izgubljena i ne znam odakle i kako krenuti dalje, ni kome se obratiti za pomoć. Svaka informacija i savjet bi mi dobrodošli.

Odgovor

Prije svega želim istaknuti da si, unatoč strahu koji opisuješ i koji te dulje vrijeme blokira, uspjela skupiti hrabrosti i zatražiti pomoć putem ovog upita. To je dobar početak koji vodi prema prekidanju vrtloga anksioznosti u kojem se nalaziš.

Važno je reći da je anksioznost uobičajeno prisutan osjećaj u svih ljudi te ju osjećamo u različitim životnim situacijama. Njezina je funkcija ubrzavanje tjelesnih reakcija, što je vrlo korisno kada moramo brzo i efikasno reagirati. Ipak, kada osjećaji napetosti, zabrinutosti i straha počnu kontinuirano dosezati intenzitet koji nije proporcionalan realnoj opasnosti, tada govorimo o poremećaju anksioznosti.

Iz tvog upita evidentno je da anksioznost negativno utječe na tvoj život i narušava ti svakodnevno funkcioniranje. Opisuješ niz situacija koje su uobičajene i ne predstavljaju objektivnu opasnost, no zbog visoke razine anksioznosti koja se aktivira, doživljavaš ih opasnima i posljedično ih imaš potrebu izbjeći. Vjerojatno ti izbjegavanje donosi privremeno olakšanje jer se na taj način „poštediš“ nelagode. Nažalost, upravo to pridonosi jačanju anksioznosti i time se stvara začarani krug koji dovodi do toga da se sve više uobičajenih situacija počne izbjegavati. Tvoji osjećaji bespomoćnosti i izgubljenosti odraz su iscrpljenosti koja je česta posljedica dugotrajnih problema s anksioznosti, a u tvom slučaju navedenome dodatno pridonosi visoka izloženost stresu zbog prekida dugotrajne veze.

Imaj na umu da si već napravila prvi korak na putu prema postizanju pozitivnih promjena. Trenutačno ti je na tom putu nužna stručna pomoć pa predlažem da se za početak naručiš za pregled psihijatra. Ako imaš doživljaj da nisi spremna otići na pregled jer navedeno podrazumijeva izlazak iz kuće, obrati se liječnici opće prakse.

Ana Goleš, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content