Depresivna epizoda

Pismo

Poštovani,

prošle godine u ovo vrijeme dijagnosticirana mi je teška depresivna epizoda, još uvijek primam terapiju i pijem ljekove. Depresivna epizoda razvila se zbog previše posla jer sam radila težak sezonski posao, zbog obaveza i raznih drugih negativnih događaja u to vrijeme prošle godine.

Nezaposlena sam od listopada prošle godine. Nisam znala kome da se obratim ovim mailom, pa se obraćam vama jer sam svaki put dobila kvalitetan odgovor od vas.

Završila sam fakultet, diplomirala sam ekonomiju, ove godine sam završila i tečaj digitalnog marketinga i želim se zaposliti u toj branši.

Ali kako sam već duže vrijeme nezaposlena, počela sam se previše brinuti kad ću se više zaposliti, postala sam nervozna i napeta, ne osjećam se dobro i ne osjećam se društveno korisnom . Čini mi se da zbog toga što ne mogu naći posao više jedem, emocionalno se “tješim” hranom, debljam se.

Nije da ništa ne radim, stvarno se trudim i usavršavam se, educiram se i učim, skupljam online certifikate, pišem svoj blog, vodim tri profila na instagramu na kojima objavljujem sadržaje.
Uporno šaljem molbe i tražim poslove koji mi odgovaraju s obzirom na moje vještine i sposobnosti, ali nekako kao da stojim na mjestu.

Kako da si pomognem i kome se još mogu obratiti za pomoć?

Odgovor

Draga djevojko!

Nije neobično da kada prolazimo kroz tešku fazu u životu aktiviramo obrasce koji nam dodatno otežavaju život. Tako se kod Vas aktivirala briga i pitanje zaposlenja postalo Vam je glavna preokupacija. Ne samo da puno mislite o tome i na razne načine pokušavate svojim angažmanom pridonijeti nalaženju posla, već Vas očito muči ideja o tome što za Vas znači biti nezaposlena i kako to utječe na sliku o sebi kao važnom i društveno korisnom biću.

Nezaposleni ste godinu dana i to se vrijeme poklapa s početkom teške depresivne epizode. Možda ta činjenica može dati dio odgovora. S depresijom nije lako živjeti, ona crpi i snagu i volju, a očito Vam je nedostajao i jedan dobar odmor nakon teškoga sezonskog posla, pa je nezaposlenost u to vrijeme možda bila ono što Vam je trebalo da se posvetite sebi.

Iz Vašeg upita iščitavam da ste jako angažirana osoba. Nakon fakultetskog obrazovanja nastavili ste se educirati, završili ste tečaj digitalnog marketinga, pišete blog i vodite čak tri profila na instagramu. Ja duboko vjerujem da će Vaša stručnost i pojačani angažman pridonijeti prilikama u budućnosti i mislim da činite sve što možete da biste povećali vjerojatnost dobivanja posla. Međutim, veći problem je taj što ne možete tolerirati trenutačnu nezaposlenost i  doživljavate je jako osobno. Razmislite malo o tome što Vas inače tjera na previše posla, prihvaćanje mnogih drugih obaveza uz težak sezonski posao, kako to da jedan profil na instagramu nije dovoljan, već ih imate tri. Kao da sami sebe tjerate na još i još i nikad nije dovoljno da Vam priskrbi ono što Vam treba, možda osjećaj vlastite vrijednosti. Depresija i prejedanje mogu biti povezani upravo s time, a nezaposlenost je samo trenutačna okolnost koja ih pojačava.

Paradoksalno, kada nešto toliko želimo, sve smo dalje od toga da to i dobijemo. Naravno da nećete odustati od traženja posla, ali postoji vrijeme koje ćete tome posvetiti, kao i vrijeme koje biste mogli posvetiti nečemu drugome, primjerice druženju, opuštanju, hobiju, rekreaciji, šetnjama, činjenju stvari od kojih „nema koristi“ kako biste se mentalno malo odmaknuli od stalne posvećenosti traženju posla. Prihvatite nezaposlenost kao trenutačnu i prolaznu fazu na koju utječu i neke vanjske okolnosti, a ne kao vlastitu bezvrijednost.

U promišljanjima o svemu ovome svakako Vam može pomoći i stručna osoba koja je ordinirala terapiju za depresiju i kod koje terapija još uvijek traje. Potaknite razgovor! Uvidi koje možete dobiti u osobnom kontaktu s nekim tko zna Vašu situaciju bit će mnogo korisniji od online odgovora.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content