Pismo

Pozdrav,
poštovani, muči me depresija koju imam pola života. Nemam samopuzdanja, o sebi imam crne misli. Naime, u školi i na poslovima doživljavala sam omalovažavanje, zlostavljanje i sada sam izgubljena. Više ne prepoznajem ni dobronamjerne kritike. S puno ljudi sam imala negativna iskustva. To je na mene ostavilo negativne posljedice.
Stalno mislim da mi se podsmjehuju i ogovaraju me.
Molim vas za pomoć.
Sa zahvalnošću,

X

Odgovor

Poštovana,

kako kažete, muči Vas depresija koju imate pola života, a to bi značilo da je počela s Vaših 14 ili 15 godina, u vremenu kada postaje važno kako se vršnjaci odnose prema nama, odnosno kada svoju vrijednost, pa posljedično i samopouzdanje, temeljimo na kvaliteti odnosa s vršnjacima. Nije rijedak slučaj da upravo u tim godinama zbog manjka socijalnih vještina s jedne strane ili do tada već nedovoljno razvijene bazične sigurnosti u sebe koju smo trebali dobiti iz odnosa s nama važnim ljudima, nesigurni ulazimo u odnose s vršnjacima koji s druge strane mogu biti izravniji, otvoreniji i društveni, pa pojedine situacije možemo doživjeti kao da smo drukčiji ili odbačeni.

Naravno, postoji i mogućnost da vršnjaci budu manje osjetljivi na različitost, pa u nekim situacijama čak i bezobzirni, što već može spadati u oblike vršnjačkog nasilja. Činjenica da nismo uspostavili kvalitetne odnose s okolinom, može povećavati sumnju u vlastitu vrijednost i smanjivati samopouzdanje, a jačati osjećaj vlastite neadekvatnosti i povećavati depresiju. Tu je ključno javljanje tzv. kognitivnih distorzija, odnosno krivih interpretacija situacija i odnosa s drugima na načine koje ste i sami opisali, da ne prepoznajete ni dobronamjerne kritike i da imate osjećaj da Vam se podsmjehuju i da Vas ogovaraju. U prijavnom obrascu naveli ste i da imate kroničnu bolest. Ne znam točno o čemu je riječ, ali i to treba uzeti u obzir u smislu utječe li ona na Vašu sliku o sebi ili koliko dodatno narušava Vašu kvalitetu života.

Budući da navodite da depresija traje duže vrijeme, savjetovao bih Vam da se uključite u terapijski tretman psihologa po KBT principima, a po potrebi se posavjetujete sa psihijatrom radi procjene intenziteta depresivnih simptoma i eventualno uvođenja psihofarmaka.

Anđelko Botica, psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content