Bivši prijatelj

Pismo

Muči me situacija s bivšim najboljim prijateljem. Mučio me psihički i manipulirao mnome. Imala sam napadaje panike i nervoze. Htio me je samo za sebe i zato je radio neke manipulatorske stvari koje su mi utjecale na psihu. Također, uz to, muči me to što imam gastritis i strah me kako ću u životu s time. To trenutačno liječim, idem liječniku itd. Drugi mjesec idem na ultrazvuk i vidjeti mogu li proći bez gastroskopije.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala ti što s nama odlučila podijeliti svoje iskustvo.

Iskustvo maltretiranja uvijek je neugodno i zasigurno utječe na mentalno zdravlje. Kod većine se upravo manifestira kao i kod tebe – napadajima panike i osjećajem nervoze. Strah je očekivana emocija pri suočavanju s novim situacijama, no kapacitet koji imaš dobra je polazišna točka jer je svjesnost o teškoći prva i najvažnija stvar da se nešto počne mijenjati nabolje. Budi ponosna na sebe!

Kakav je sada odnos s prijateljem? U kakvu je statusu vaš odnos? Imaš li s kime podijeliti svoje iskustvo i općenito razgovarati o tome kako se osjećaš? Tko je tvoja osoba od povjerenja? Želim da znaš da je napad panike uvijek pod utjecajem stresnog događaja, a dugotrajno iskustvo maltretiranja koje si doživjela od najboljeg prijatelja vrlo je intenzivan stres. Tijelo napadajem panike i osjećajem nervoze komunicira i šalje određene poruke. U ovom slučaju, tvoje tijelo i dalje doživljava da je u opasnosti i zato te drži u stanju pripravnosti, kao da se treba pripremiti za određenu akciju, bilo da se aktivno obraniš od prijatelja ili da se povučeš u sebe i tako suočavaš s cjelokupnom situacijom. Stoga je važno pomoći svome tijelu da shvati kako je opasnost manja. Kako se panika manifestira kod tebe? Panika i nervoza često su popraćene jakim fiziološkim senzacijama poput lupanja srca, ubrzanog disanja, znojenja, mučnine, vrtoglavice i slabosti. U kojoj mjeri se to događa tebi? U privitku ti šaljem kratku vježbu svjesnosti tijela i disanja, koja ti može pomoći u upoznavanju i umirivanju tijela.

Gastritis može biti povezan s navedenim stresnim iskustvom. Pojednostavljeno rečeno, gastritis je bolest koja se ubraja u psihosomatske bolesti, što znači da su um i tijelo kod ove bolesti usko povezani.  Simptomi gastritisa doista su ometajući, ali ne moraju te ograničavati da postigneš svoje ciljeve u životu. I zato mi je baš drago što si odlučila potražiti liječničku pomoć, koja je na početku ključna u liječenju. I dalje zadrži fokus na stvarima na koje možeš utjecati, poput poštivanja liječničkih preporuka koje ćeš dobiti.

Vezano za sve do sada opisane simptome, zanima me što ti je pomagalo u nošenju s njima? Što misliš što bi ti sada pomoglo? Mnogi navode da im druženje i razgovor s bliskim osobama jako pomažu, kao i uključivanje u ugodnu aktivnost koja zahtijeva tjelesno kretanje, poput sporta, šetnje prirodom i sl. Što je za tebe ugodna tjelesna aktivnost? Tjelesna aktivnost djeluje opuštajuće, a kako su tijelo i um usko povezani, pozitivno djeluje i na naše misli i raspoloženje. Zato te ohrabrujem da izabereš neku ugodnu tjelesnu aktivnost koja može biti kratka trajanja, no važno je da je realiziraš barem jednom tjedno. Možeš je provoditi zajedno s drugim prijateljima.

Nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoja pitanja. Uz tebe sam i sretno!

Lijepi pozdrav,

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content