Anksiozne tegobe

Pismo

Poštovanje, molila bih vas za kontakt s obzirom na to da moja osamnaestogodišnja kći već neko vrijeme pati od anksioznih tegoba. Večeras je na rubu napada panike molila da se najprije ja javim nekome od stručnjaka. Vrlo je zatvorena osoba, ali jako motivirana za stručnu pomoć. Unaprijed hvala na razumijevanju.

Odgovor

Draga X,

Drago mi je što ste odlučili preko portala potražiti informacije o dostupnoj stručnoj psihološkoj pomoći. Za početak je važno reći da je motivacija vaše kćeri ključna u procesu koji je pred Vama te me veseli pročitati kako je visoko motivirana jer je to već velik korak naprijed.  
Napad panike iznenadni je osjećaj izrazite nelagode i straha, a praćen je raznim psihosomatskim simptomima. Treba ih razlikovati od simptoma napada tjeskobe/anksioznosti, koji su u pravilu manje intenzivni;  karakterizira ih pretjerana briga, a mogu trajati dulje  vrijeme. Panični napad obično se javlja u nekome stresnom razdoblju, što je možda slučaj i kod Vaše kćeri. Kad je čovjek pod stresom pojačavaju se tjelesne senzacije kao npr. poteškoće u disanju, znojenje, lupanje srca i sl. Kao rezultat toga razvija se pretjerana usmjerenost na sve fizičke senzacije u tijelu, koje i normalno postoje, te dolazi do njihova pogrešnog tumačenja, što rezultira pojačanom napetošću, a nekad dovodi do paničnog napada. 

Mnogi mladi bore se s anksioznošću, a svejedno i dalje naizgled normalno funkcioniraju u svakodnevnom životu. No to ne znači da im nije potrebna pomoć te podržavam Vašu odluku da je potražite. Važno istaknuti da se anksioznost uspješno liječi, a pristup liječenju ovisi o vrsti anksioznog poremećaja i njegovoj ozbiljnosti.

Za početak biste se mogli obratiti svom obiteljskom liječniku koji može izdati uputnicu za KBC Rijeka gdje će se učiniti psihodijagnostička procjena i na temelju toga savjetovati daljnji koraci. Jednako tako, u gradu djeluje Savjetovalište za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Pojedine Udruge nude usluge psihološkog savjetovanja i psihoterapije (npr. Udruga Terra), a na raspolaganju su i privatne psihološke prakse u kojima djeluju stručnjaci usmjereni na rad s mladima.

Ovo su neke od smjernica te vjerujem da ćete pronaći oblik pomoći koji će upravo Vama odgovarati. Hrabro i sretno!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content