Zaokupljena poslom

Pismo

Pozdrav,
počela sam primjećivati da me je posao zaokupio u svim segmentima. Kratko vrijeme imam svoj obrt i stvarno sam zadovoljna kako poslujem, imam super primanja, a uz to radim ono što volim. Međutim, kada u danu ne radim nešto vezano uz posao osjećam se loše, ustajem rano iako ne moram da bih odrađivala nešto vezano za posao, prestala sam si kuhati da mi ne oduzima vrijeme, pojedem na brzinu nešto ako netko drugi ne kuha, ne odlazim više na treninge da bih imala više vremena organizirati posao. Realno imam vremena za sve, svjesna sam toga, ali nešto mi ne da da imam slobodno vrijeme. Ono što je najgore je moj odnos prema novcu, nikada nisam bila rastrošna jer su zbog školovanja moji prihodi bili manji, sada kada su dostojni života opet sam u grču i ne želim si priuštiti neke stvari koje stvarno želim zbog straha da ću potrošiti previše i da neću imati za daljnja ulaganja. Svaki put kada si nešto kupim, peče me savjest jer ti novci nisu uloženi u posao. I taj odnos prema novcu mi je zapravo najveći problem jer sam svjesna da bi netko drugi na mome mjestu bio sretan i imao super život, a ja sam u totalnom grču kada taj novac odlazi na nešto što nije posao, kao da sam nešto loše napravila.
Iznimka u tome su kupovanje darova za nekoga drugog ili provođenje vremena s nekim tko mi je drag (što i nisu prečeste stvari) jer to smatram ulaganjem u odnose, i tada mi nije žao ni vremena ni novca.
Možda lupetam i možda to nije problem, ali ja osjećam kao da ipak jest.
Voljela bih dobiti neki savjet, osjećam da nisam fer prema sebi, a s druge strane i dalje radim sve kako sam prije napisala.
Srdačan pozdrav i hvala unaprijed.

Odgovor

Mislim da ste sa svim uspjesima do sada, ali i izvanrednim fokusom na bitne stvari postigli ono što ste željeli. Katkad i kad postignemo ono što mislimo da nam je cilj, sasvim je u redu i dalje osjećati neku vrstu napetosti ili nezadovoljstva ili brige oko budućnosti. Uvijek živimo u nekim neizvjesnim vremenima i realno je promišljati o budućnosti jer naravno nemamo mogućnost predvidjeti što će se događati u našem okruženju, mislim pritom i na globalne političke i ekonomske trendove. Svi koji sami pokreću posao svjesni su da napredak u bilo kojoj domeni znači i dosta razmišljanja i brige o financijskoj sigurnosti i održivosti. Iako, kada ta briga i strah počnu dominirati životom, moguće je zapitati se što se može napraviti da se oslobodite barem dijela zabrinutosti.

Promjene se, htjeli mi to ili ne, uvijek i nužno događaju i tada se prilagođavamo na promijenjene okolnosti najbolje što možemo. Možda možete razmisliti o tome da je promjena koju sada trebate potrebna kako biste nastavili s još više novih poslovnih ideja i uspjeha. Vi ste osoba koja uspješno upravlja sa svojim poslovnim rezultatima i sigurna sam da ste upoznati s konceptom ulaganja u ljude, a kako je odgovornost na Vama, možete to promatrati kao ulaganje u sebe, a time i svoju budućnost. Odvojiti vrijeme za sebe i svoje potrebe nužno je kako bismo nastavili sa svojim životom i možda trebate samo donijeti odluku da Vam je to sada prioritet. Moguće je da Vam to i neće biti toliki problem kad krenete s nekim programom koji bi trebao presložiti Vaše navike i unijeti neke nove poput vježbanja, brigu o prehrani i uvođenje odmora u svakodnvni život. Možete si dati prostora za istraživanje hoće li te promjene imati neke efekte na to kako se osjećate i kakav odnos, možda više fer, želite imati prema samoj sebi.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content