Zabrinutost za budućnost

Pitanje

Zabrinuta sam za svoju budućnost i gdje da ju usmjerim, kojim putem da krenem. Da upišem fakultet ili tečaj? Da se preselim negdje? Ali strah me seljenja. Što da budem u životu? Baš mnogo pitanja, a ne znam što da napravim.

Odgovor

Teško mi je odgovoriti konkretno budući da su Vaša pitanja, iako općenita, sasvim u skladu s Vašom dobi. Često „mnogo pitanja“ vezana za budućnost, upravo izazivanjem anksioznosti, otežavaju donošenje odluke. Zato predlažem da cijelu priču pojednostavimo što je više moguće. Da bih mogao dati konkretniji savjet, bitna je informacija koju ste školu završili, koje su Vaše sklonosti i preferencije, biste li znali eventualno koji fakultet ili tečaj dolazi u obzir. Ono čega Vas je strah u ovom trenutku, ne bih forsirao. Ako sam dobro shvatio iz Vašeg upita, imate 21 godinu. Za početak bi bilo važno da imate posao kako biste mogli biti ekonomski neovisni i sami planirati svoju budućnost, bio to tečaj ili fakultet. Možda i kakva privatna akvizicija – pokretanje obrta ili poduzeća može pokazati smjer. Često je prvi korak, koliko nam se god činio mali, ipak korak naprijed, a to je bolje nego stajati u mjestu i ne napraviti ništa.

Lijep pozdrav,

Anđelko Botica, dipl. psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content