Who is the Sexiest Man Alive?

Podijeli s prijateljima

Tko je najprivlačniji muškarac na svijetu? pitanje je koje svake godine, krenuvši od 1986., osvane na naslovnicama časopisa People, a ime dobitnika ovog prestižnog naslova brzinom svjetlosti osvane na portalima širom svijeta. Iako je neporecivo da su pobjednici ovoga laskavog natjecanja iznimno privlačni muškarci sa širokim osmijehom i još širim ramenima, postavlja se pitanje je li za osvajanje ove titule potrebno nešto više od zavidna izgleda? Kao što nikada neće doći do suglasnosti o tome koji je glumac bio najzgodniji James Bond, ni istraživači iz različitih disciplina nisu uvijek složni  kad je riječ o pitanjima iz ove domene. Ipak, brojna su istraživanja pokazala da fizička ljepota nije jedina komponenta koja utječe na privlačnost, već da cijeli niz psiholoških osobina pojedinca ima važnu ulogu u našoj procjeni nečije privlačnosti. A sada ćemo pokušati bolje razumjeti psihološke procese koji stoje iza privlačnosti te otkriti postoje li još neke mistične komponente koje se skrivaju iza lijepog osmijeha slavnih muškaraca, koje utječu na njihovu privlačnost.

Zašto samo glumci (i poneki glazbenik)?

Kada razmatramo koji pojedinci su proglašeni najzgodnijim muškarcem godine, vrlo je lako uočiti da su većinski iz iste profesije – glumačke. Nameće se pitanje zašto nijedan znanstvenik, IT programer ili stomatolog nije završio na naslovnici spomenutog časopisa? Prije svega zato što astrofizičar, koji svoja istraživanja provodi zatvoren u laboratoriju, teško može javno prikazati svoje sposobnosti pa nije iznenađujuće da još uvijek nijedan nije proglašen „najzgodnijim muškarcem“ (nemojte da vas to udalji od znanosti – upravo vi možete biti prvi!).

Evolucijska psihologija objašnjava da su primijenjeni oblici kreativnosti, koje možemo uočiti u znanstvenim i tehnološkim područjima, ponajprije oblikovani s ciljem preživljavanja i opstanka ljudske vrste. S druge strane, estetski oblici kreativnosti koji, primjerice, uključuju glazbu, glumu ili ples, nemaju veliku korist u opstanku ljudske vrste (iako bi gladnog tigra vrlo vjerojatno zbunili pjesmom Eyeof The Tiger, ne preporučujem da to pokušavate), već su nastali isključivo zbog pritisaka seksualne selekcije i pokazivanja drugima. Drugim riječima, dok Patrick Swayze pleše u filmu Dirty Dancing ili dok John Legenda pjeva All of Me (obojica su držali titulu najzgodnijeg muškarca godine), obojica prikazuju razvijenost cijelog niza svojih vrlo privlačnih osobina drugom spolu, poput ekstrovertiranosti, emocionalnosti i otvorenosti.

Dečki, duhovitost je ključna

Kao da ih već nisam dovoljno nahvalila, moramo priznati da su slavni muškarci često iznimno duhoviti, a mnoga istraživanja pokazuju da je smisao za humor vrlo privlačna osobina ženama, pa i muškarcima. Koliko je humor snažan alat za zavođenje, zasigurno možete prepoznati i na ponekom primjeru iz vlastita života. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vas je netko oborio s nogu svojim vicevima pa niste ni uočili koliko je njegov/njezin nos zapravo velik, a zubi nakrivljeni. Glumac Ryan Reynolds izvanredan je primjer koliko humor može biti privlačan jer njegove komične izjave nisu samo izvor smijeha, već otkrivaju i  njegovu inteligenciju, srdačnost i snažnu ljubav prema vlastitoj obitelji.

Bad boy vs. Good boy

Iako je u javnosti uvriježeno mišljenje da su najveći zavodnici upravo zločesti dečki, prototipno prikazani kao motoristi u kožnim jaknama s golemom količinom gela u kosi i cigaretom u ustima, promatrajući maloprije spomenutog Ryana Reynoldsa, Keanua Reevesa ili Chrisa Evansa (koji je nakon osvajanja spomenute titule izjavio: My mom will be so happy), postavlja se pitanjeje li to zaista tako? Naime, u svijetu mnogobrojnih samoprozvanih stručnjaka koji po internetu dijele (kontraproduktivne) savjete kako postati neodoljiv bad boy, vjerujem da je važno (kako biste si povećali šanse da završite na naslovnici časopisa People) saznati što znanost kaže o tome kakva muškarca žene smatraju idealnim partnerom. Čini se da su ženama privlačne samo određene osobine stereotipno povezane sa zločestim dečkima, kao što su samopouzdanost i asertivnost, ali i mnogobrojne osobine koje se povezuju s dobrim dečkima, poput emocionalnosti, ljubaznosti i prosocijalnog ponašanja, odnosno ponašanja koje se temelji na brizi i pomaganju drugima te pokazivanju razumijevanja za njihove potrebe.

Zaključak je…

Čini se da je mnogo osobina potrebno kako bi vas proglasili najzgodnijim muškarcem godine, ali prvi korak ka postizanju tog cilja jest shvaćanje da nije sve u lijepom licu i velikim mišićima, već da kreativnost, humor i dobrota imaju veliku ulogu. Iako znanost može ponuditi još cijeli niz odgovora na pitanja o ljudskoj privlačnosti, budući da ste stigli na kraj ovoga teksta, priznajem da je naslovno pitanje bilo samo clickbait te da vam ne mogu dati konačan odgovor tko je najzgodniji muškarac na svijetu!

Ali vam zato mogu dati mali hint – MOJ najzgodniji zaista nema mali nos.

autorica: studentica Petra Šarić

mentorica: dr. sc. Nermina Mehić, viša asistentica

Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju

urednica: dr. sc. Kristina Dankić

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content