Pismo

Pozdrav! Prije svega, previše me strah nazvati studenskog psihologa i dogovoriti se za termin, a toliko je toga što me muči. Najviše me muči moja veza. Moj dečko ima 25, a ja  ću uskoro napuniti 20. Dečko je stvarno zlatan i brine se i trudi oko našeg odnosa, ali se tu i tamo znamo našaliti da mi treba zaručnički prsten. Takve šale me jednostavno skamene i udaljuju od našeg odnosa. Zbog toga imam osjećaj kao da želim pobjeći, no ne znam gdje ni kako jer sam već pobjegla od faksa koji je bio u Splitu. Stoga se premišljam što da radim i što ću napraviti sa svojim životom jer sam uz njega upoznala puno osoba koje su mi pomogle da pronađem sezonski posao. Strah me da ću, ako prekinemo, postati nitko i ništa i izgubiti sve te da će me svi gledati kao očajnicu. Ne znam što da radim.

Odgovor

Draga čitateljice,

drago mi je što si se obratila za pomoć i iskreno se nadam da će ti ovaj odgovor biti koristan i pružiti smjernice za rješavanje teškoća koje opisuješ.

Partnerski odnosi u životu svake, osobito mlade osobe, važan su segment.  Zadovoljavajući partnerski odnos karakterizira to da ispunjava kriterije svakog od partnera. Pritom je važno imati realna očekivanja od partnera, ali i zajedno s njime obogaćivati i nadograđivati odnos. Ono što je, osim privlačnosti i romantičnih osjećaja, važan element takva odnosa svakako je komunikacija koja bi između partnera trebala biti otvorena i iskrena. Važno je da se u vezi oboje osjećate dovoljno sigurno i opušteno da možete izgovoriti što vas muči i što vam smeta te da ste oboje spremni na tome raditi i naći kompromis u situacijama koje to zahtijevaju.

Htjela bih te ohrabriti da sa svojim partnerom započneš razgovor u kojem ćeš mu iskreno i otvoreno reći čime u odnosu nisi zadovoljna i što te točno smeta. Bilo bi dobro da svaki od vas iznese svoje sumnje i nezadovoljstva te da u razgovoru pokušate naći najbolji način kako ih prevladati. Prekid ne mora biti jedina opcija i rješenje ove situacije. Moguće je da i tvoj partner ima slične dileme, stoga vjerujem da će razgovor i tebi i njemu pružiti olakšanje i omogućiti da podijelite ono što vas muči te da zajedno nađete rješenje. Za tebe b bilo još korisno da pokušaš promisliti o tome što prema njemu osjećaš i je li to veza koju bi htjela nastaviti (ako bi se otklonile teškoće koje te čine nezadovoljnom) ili bi zapravo htjela prekinuti taj odnos.

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content