Veza na daljinu

Pismo

Veza na daljinu. Imam puno drugih problema trenutačno i sa svime se mogu nositi, ali on mi previše fali, a svi oko mene su u sretnim vezama i partneri su pored njih tako da me ne mogu razumjeti. Pucam na dečka zbog gluposti, ljutim se kad mi ne napiše poruku itd. Emocije mi trenutačno divljaju… I došlo je do toga da ne mogu spavati, gubim apetit i tužna sam većinu vremena. Jako bih cijenila svaki savjet, lijepu riječ ili samo da mi netko kaže da me razumije i da će sve biti okej.

Odgovor

Veza na daljinu trebala bi biti privremeno stanje koje vodi prema zajedničkom životu. Je li kod vas definiran trenutak kada će taj zajednički život započeti ili je to još uvijek nepoznato? Sama neizvjesnost uzrokuje tjeskobu i dovodi do brojnih negativnih emocija koje bi se mogle prevenirati kada biste imali rok ili barem navedene ciljeve koje je potrebno ispuniti (završiti fakultet, dobiti posao i sl.)

Je li vaša veza oduvijek bila na daljinu ili ste imali prilike vidjeti kako funkcionirate kada ste dulje vrijeme zajedno? Važno je definirati potrebe, a time i načine kako doći do njihova zadovoljenja. Obje strane trebaju podjednako ulagati u vezu jer to vodi uravnoteženom odnosu. U vezama na daljinu poželjno je imati neke rituale koji služe tome da ulijevaju sigurnost, a mogu se sastojati od zajedničkih jutarnjih kava preko videopoziva ili poruka pred spavanje…  Što god je vama blisko, ali je važno da se redovito održava jer na taj način imamo osjećaj kontrole nad situacijom koja je i tako teško predvidiva. Nije za očekivati da ćete biti stalno dostupni jedno drugome jer postoji svakodnevica i obaveze koje ona nosi, ali zato je važno imati trenutke u danu kad ste isključivo posvećeni jedno drugome i ako to nije moguće taj dan, važno je to iskomunicirati. Ljude zbližava to što neke stvari rade zajedno jer time njeguju zajedničke interese (npr. gledanje neke serije). 

Također, veza na daljinu temelji se na povjerenju. Iskrenost je nužna jer svatko od vas zadržava svoj društveni život i aktivnosti, što vjerujem da katkad može dovesti do nesuglasica i sumnji.

Osjećaj samoće dodatno provocira gledanje sretnih parova oko sebe, no važno je znati da nije sve onako kako se čini i da sigurno u svakoj vezi dođe do izazova koje je potrebno prevladati i to što ste vi udaljeni ne znači ujedno i slabiju kvalitetu veze. 

Kada bi tvoj partner bio pored tebe vjerujem da bi i dalje imala odnose s drugim ljudima i družila se neovisno o njemu. Radiš li to i sada? Izlaziš li s prijateljima? Ideš li na treninge? Baviš se nekim hobijem? Sve je to važno održavati kako bi se osjećala ispunjeno i zadovoljno, što bi se zasigurno odrazilo i na vašu vezu.

Vjerujem da je poseban užitak vidjeti voljenu osobu nakon dugo vremena te je važno da su ti susreti redoviti i da tada imate dovoljno vremena posvetiti se jedno drugom.

I, na kraju, vas dvoje ste ti koji donosite odluke i važno je da vaše potrebe idu u istom smjeru, a da bi to ispitali potrebno je komunicirati i definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve i otvoreno progovoriti o svojim emocijama. Sve će biti onako kako si sami posložite, a kao i u svakoj vezi, tako i u vezama na daljinu, ključ uspjeha nalazi se u otvorenoj komunikaciji.

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content