Umorna i nervozna

Pismo

Muči me što se osjećam izrabljeno, umorno, nervozno.
Ne mogu uzeti vremena za sebe i malo se prošetati i odmoriti od svega. Od 0 do 24 sata sam s djecom.

Odgovor

Roditeljstvo podrazumijeva značajno ulaganje i velik angažman, što ujedno znači i puno odricanja. Roditelji male djece imaju mnogo toga zajedničkog, ponajprije nedostatak sna. To je  težak posao koji uključuje zadovoljavanje osnovnih djetetovih potreba poput hrane i fizičke sigurnosti, ali i emocionalnih potreba. Odgoj djeteta trebao bi uključivati toplinu, razumijevanje, ljubav i podršku te postavljenje određenih pravila. Uz emocionalni angažman, roditelji moraju voditi brigu o prehrani djece, vođenju kućanstva, omogućavanju dovoljne količine dnevnog i noćnog odmora. Nadalje, za djetetov razvoj ključna je igra te je potrebno u dovoljnoj mjeri posvetiti se i zadovoljavanju te dječje potrebe. I tako bih mogla nabrajati što bi sve roditelj “trebao”.

Lako je upasti u zamku previsokih očekivanja i zadovoljavanju kriterija koje smo si postavili kako bi realizirali zamišljeni ideal roditelja. Ali realitet je puno drukčiji i na nama je da svoja očekivanja mijenjamo i usklađujemo s realnim okolnostima.

Potpuno je normalno da nas sve to iscrpi i da nemamo vremena za sebe, a kada i dođe tih “pet minuta” mira nemamo snage baviti se sobom. 

U tvojem upitu nisu navedene neke od ključnih informacija. 

Navodiš kako si s djecom 0 – 24. Značili to da partner nije prisutan? Jer ako je riječ o cjelovitoj obitelji onda je važno pokušati raspodijeliti obaveze. Koliko djeca imaju godina? Postoji li u perspektivi opcija da krenu u kolektiv (jaslice, vrtić)? Postoji li netko na koga se možeš osloniti i zamoliti za pomoć? Znam, nekad nam je neugodno pitati za pomoć, ali važno je prepoznati koji su naši kapaciteti jer ako ih iscrpimo nećemo moći dati svojoj djeci ono što im je potrebno.

Nekad silno pomogne dobra organizacija. 

Pokušaj dnevne i tjedne obaveze staviti na papir i napraviti plan koji ćeš slijediti.

I sama znaš da postoje različita razdoblja i da su neka teža od drugih. 

Nadam se da je ovo jedan od tih težih razdoblja i da će neko iduće razdoblje biti malo lakše. 

Drago mi je što si nam se obratila s upitom i ovim putem te potičem da svoje osjećaje podijeliš i s ljudima oko sebe, vjerujem da ćeš naići na razumijevanje.

Koliko god ti sada bilo teško, sjeti se da djeca jako brzo rastu i da će ubrzo takvi problemi biti iza tebe te pokušaj čim više uživati u lijepim zajedničkim trenucima. 

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content