Tretman šutnje

Pismo

Mučim ljude tretmanom šutnje i radim tzv. ghosting.

Odgovor

Dragi mladiću,

hvala što si nam se javio.

Na temelju tvojega kratkog pisma čini mi se da se koristiš šutnjom kao primarnim oblikom komunikacije. Naime, komunikacija je sredstvo razmjene informacija i poruka. Šutnja kao oblik komunikacije javlja se u različitim oblicima – može biti znak razmišljanja, pristojnosti, nezadovoljstva, straha, kontrole, umora itd. Šutnja u svojim različitim oblicima govori o vlastitim osjećajima, osjećajima drugih ljudi, govori o odnosu prema sebi i drugima, o nama u različitim situacijama i slično.

Da bih ti adekvatnije mogla pružiti pomoć, voljela bih više saznati o sljedećem:

  1. U koju se svrhu koristiš šutnjom i ghostingom, odnosno što postižeš ili što bi htio postići takvim načinom ophođenja s drugom osobom?
  2. U kojim se sve situacijama koristiš navedenim ponašanjem i kako to izgleda u tvojoj svakodnevici?
  3. Utječe li takvo ponašanje na tvoj svakodnevni život i ostvarivanje emocionalnih potreba? Ako da, koliko značajno utječe na skali od 1 do 10, s time da veći broj znači i jači utjecaj?

Naime, naša odluka za ostvarivanje bilo kakva kontakta s drugom osobom, uživo ili na daljinu, većinom kod obje strane aktivira određena očekivanja i način komunikacije koji uključuje dijeljenje razmišljanja, osjećaja, želja, planova i slično za vrijeme trajanja tog kontakta. Ako jedna strana iznenadno odluči prekinuti kontakt, važno je usmjeriti pažnju i na osjećaje sugovornika. Kao prvi korak, u slučaju želje za smanjenjem ili mijenjanjem uobičajenog načina ophođenja, možeš upitati sebe kako bi takvo ponašanje utjecalo na tebe da se druga strana ponaša isto ili slično kao ti prema njoj. Možeš razmisliti i o potencijalnim posljedicama svoga ponašanja na drugu osobu, posebno na to kako se druga osoba može osjećati.

S obzirom na to da je komunikacija vještina, postoji mnogo načina njezina razvijanja i usavršavanja, a to ovisi o tvojoj spremnosti i želji. O svemu tome možemo detaljnije nakon tvojih odgovora na postavljana pitanja, koji su mi važni kako bih dobila jasniju sliku o sadržaju tvojeg pisma.

Želim ti ugodan ostatak dana.

Sara Jurdana, mag. psych.

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content