Tata mi je jako strog i ne mogu s njim ni o čemu razgovarati…

Pitanje

Tata mi je jako strog i ne mogu s njim ni o čemu razgovarati. Samo me optužuje, ponižava, ne želi me saslušati. Neprestano mi ponavlja da neću uspjeti u životu ako se ne ponašam onako kako on misli da bih se trebala ponašati. Ne dopušta mi da se družim s prijateljicama koje mu se zbog nekog razloga ne sviđaju. Sve me to čini jako nesretnom, imam osjećaj da uopće ne vjeruje u mene.

Moram priznati da u školi baš nisam najbolja, prolazim s trojkom, zapravo jako malo učim jer imam i puno drugih obveza, bavim se sportom i svaki dan moram ići na trening. Imam problema i s time jer nisam sigurna da se tim sportom želim baviti. To više radim jer me roditelji na to tjeraju. Željela bih biti dobra kći, ali mi to nekako ne uspijeva.

Odgovor

Svi ljudi u svom životu trebaju podršku, oslonac, osjećaj sigurnosti koji dobivaju preko nekih važnih odnosa. Odnosi s roditeljima svakako spadaju u najznačajnije u našem životu.

Stoga je savim razumljiva tvoja potreba da dobiješ tatinu podršku, da budeš dobra kći, kao i to da si nesretna jer osjećaš da tvoj tata ne vjeruje u tebe i tvoje odluke.

Pokušaj sebi odgovoriti, možda i zapisati, odgovore na ova pitanja:

˝Što bi rekla moja mama, koje su moje kvalitete, dobre osobine?˝

˝Što bi na to pitanje odgovorile moje prijateljice?˝

˝Što ja mislim, koje su moje najbolje osobine, vještine, sposobnosti?˝

˝Što za mene znači biti dobra kći, a što to znači za moga tatu?˝

˝Kakva bih voljela biti, što bih ja voljela za sebe u svojoj budućnosti?˝

˝Kako ću znati da sam uspješna, što će biti drukčije u mom životu nego što je sada?˝

Jako je važno čuti svoj vlastiti glas u ˝buci˝ koju uzrokuje stalna izloženost kritikama drugih.

Razumljivo je i da povjerujemo u određeni opis sebe kada dolazi od osobe koja nam je toliko bitna.

No važno je osvijestiti činjenicu da su optužbe i ponižavanja, strahovi od neuspjeha, kriticizam odraz nekih iskustava, emocija i stavova tvoga tate i više govore o njemu samome nego o tebi i tvojim sposobnostima.

Svatko od nas kroz svoja životna iskustva oblikuje vlastite strategije suočavanja sa strahovima i nesigurnostima. Tvoj tata, čini se, bira ˝napadačku˝ strategiju za koju smatra da je najkorisnija u suočavanju s problemima koje prepoznaje, odnosno brigama koje ga muče.

Vjerujem da si pokušala već na različite načine razgovarati s tatom i da si možda u ovom trenu malo i obeshrabrena u nadi da se odnos među vama može promijeniti.

No ono što znamo jest da promjena u nama samima može izazvati i promjenu u odnosima u kojima sudjelujemo. A promjena se može izazvati i primjenom nekih novih, možda i neočekivanih  strategija, načina komunikacije.

Možda bi mogla pokušati razgovarati s tatom tako da mu na njegove kritike odgovoriš nešto poput: ˝Hvala ti na brizi, razumijem da ti je važno da uspijem u životu.˝

Još efikasnije bit će ako mu to kažeš kada vidiš da je dobre volje, da je opušten.

Na taj način povećavaš šanse da prekineš uobičajen komunikacijski obrazac, da te tata čuje, da ne krene dobro utabanim putem optuživanja i kritiziranja. Kao što tebi treba prihvaćanje, vjerujem da i tvome tati treba prihvaćanje koje zbog svojeg stila komunikacije možda rijetko dobiva.

Ako vidiš da se atmosfera malo ˝omekšala˝, možeš tati pokušati objasniti koliko ti je važna njegova podrška, a koliko te zna obeshrabriti i povrijediti kada krene s kritiziranjem. Bitno je da pokušaš pojasniti svoje osjećaje tako da ne uzvratiš kritikama, već upravo na onaj način koji bi ti voljela da tata zna i primjenjuje.

A u slučaju da tata ne čuje i nastavi po starom, barem ćeš znati da si ti sposobna za drukčiju komunikaciju, da preuzimaš odgovornost za sebe, svoje osjećaje i odluke, da si zrela i odrasla i možeš imati povjerenja u samu sebe.

P.S. U nekim riječkim udrugama i savjetovalištima ili, primjerice, u Studentskom savjetovališnom centru često se organiziraju radionice za mlade s ciljem učenja asertivne komunikacije. To može biti izvrstan način da radimo na svojim vještinama, jačamo svoje samopuzdanje, ali i upoznajemo ljude sa sličnim iskustvima. Preporučujem od srca. 🙂

Ivona Maričić Kukuljan, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content