Pismo

Dobra večer. Par smo iz Ukrajine, cura mi je sad imala napad ili nešto slično. Malo smo se posvađali, stalno je plakala, a sad laže, jadikuje da je bolesna i da joj pomognem, ali ne znam što sâm mogu i kako da joj pomognem. Možda mi možete nešto reći ili dati neke kontakte gdje se možemo javiti. Hvala unaprijed.

Odgovor

Hvala ti što si nam ukazao poverenje obrativši nam se za pomoć.  Razdoblje kroz koje djevojka i ti prolazite zasigurno je obilježeno intenzivnim neugodnim osjećajima koji, uz kontinuiranu izloženost stresu, mogu doseći razinu preplavljivanja. Katkad je neizbježno da se takve okolnosti nepovoljno odraze na naše kapacitete i mogućnosti rješavanja problema s kojima se neprekidno suočavamo što je, očigledno, rezultiralo narušavanjem odnosa i razvojem osjećaja bespomoćnosti.

U takvim je situacijama važno prepoznati potrebu za stručnom pomoći i potražiti je na vrijeme, upravo kao što si ti učinio time što si napisao ovaj upit. U Rijeci djeluju brojna mjesta na kojima se može dobiti psihološka pomoć i podrška. Svakako bih ti preporučila uključivanje u program udruga koje nude mogućnost besplatnoga psihološkog savjetovanja poput udruge Terra i U.Z.O.R. (+385 51 337 400). Potrebnu pomoć može se dobiti i u nekim od javnih ustanova poput Kliničkoga bolničkog centra (+385 51 658322), Doma zdravlja (+385 51 666001), Obiteljskog centra (+385 51 338 526).

Sretno!

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content