Stresni period

Pismo

Pozdrav, već sam neko vrijeme pod stresom jer sam se zbog pripravničkog staža morala preseliti u Rijeku na godinu dana. Naime, tata mi je umro prije tri godine i prethodne sam dvije godine čekala staž i bila kod kuće. Prilično sam se vezala za dom zbog te situacije koju smo prošli i trebalo mi je vremena, ai i dalje mi treba, da to sve procesuiram.
Sada kad sam došla u Rijeku baš se mučim, teško mi je prihvatiti činjenicu da moram nastaviti sa životom izvan svoga grada (Bjelovar) dok su moji gore i imaju svoju rutinu, a ja daleko od njih. Zbog tugovanja i depresije izgubila sam samopouzdanje i to se odražava tek sada kada sam počela raditi jer vidim da sam jako uplašena i zatvorena pa se počinjem pitati je li sa mnom sve u redu.
Svjesna sam da bih trebala posjetiti psihologa i želim to, ali mi je trenutačno teško svaki tjedan odvajati oko 50 eura, s tim da sam na stanu i pokušavam se sama financirati.
Hvala puno, lijep pozdrav 🙂

Odgovor

Gubitak bliske osobe na vrhu je stresnih događaja koji najviše utječe na naš život. Nikada nismo dovoljno spremni niti znamo kako se suočavati s emocionalnim posljedicama koje utječu na sve razine našeg postojanja. Sigurno je da Vam je obiteljsko okruženje pomagalo da se bolje osjećate, ali i vrijeme koje prolazi barem malo ublažava osjećaj tuge kako biste nastavili svojim životom. Vi ste još i prije odlučili nastaviti sa životom izvan svoga grada, a za to je trebalo prilično hrabrosti i osjećaja odgovornosti prema sebi i svojoj budućnosti.

Godina dana Vam trenutačno izgleda jako dugo i morate se prilagoditi novom gradu i novim ljudima, ali Vam ovo iskustvo u isto vrijeme može omogućiti da steknete nova prijateljstva i uspostavite odnose koji će Vam poslije biti možda poslovno značajni. Ako zamislite sebe za godinu dana, kada budete završili pripravnički staž, možete li se vidjeti zadovoljnom samom sobom i svojim uspjehom? Ako već sada znate da je preseljenje imalo smisla zbog budućnosti koja Vas čeka, onda možda možete ovo razdoblje svoga života shvatiti kao korak prema naprijed.

Pretpostavljam da ste imali neke interese koji su Vam prije pomagali da ispunite svoje vrijeme, tako da je možda dobra ideja nastaviti se baviti stvarima koje Vas ispunjavaju i oslobađaju stresa. Svjesni ste da ova situacija utječe na Vaše funkcioniranje tako da je poželjno pobrinuti se za sebe i pronaći ono što Vam pomaže da smanjite osjećaj nelagode.

Dobro je i podijeliti svoje osjećaje s nekom osobom od povjerenja, s nekim članom obitelji s kojim inače razgovarate o sebi kako biste smanjili osjećaj razdvojenosti i izolacije. Na ovom portalu možete pronaći sve dostupne informacije o stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja koji su unutar sustava i kod kojih možete doći bez plaćanja.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content