Pismo

Kako se osloboditi straha od veze? Imam 24 godine i nikad nisam imala dečka. Nije da nisam imala prilika, nego što je više vremena prolazilo, to sam više naviknula biti sama. Sada sam došla do toga da s jedne strane čeznem za ljubavnom vezom, a s druge strane, čim mi se pruži prilika za to, nekako to sabotiram. Kako se opustiti nakon toliko vremena?

Odgovor

Draga djevojko,

ljubav je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Mi smo društvena bića i imamo potrebu pripadati, imati nekoga koga volimo i tko voli nas, nekoga tko nam pruža pažnju, razumijevanje, s kim se osjećamo sigurnim, s kim možemo dijeliti životne radosti i brige. Nakon roditeljske i prijateljske ljubavi, na red dolazi i ona romantična, ona koja uključuje strast, intimnost, povezanost. O njoj se mašta, za njom se čezne, čeka se da se pojavi, zagrije srce i obogati život. Ali ako je ljubav tako lijepa i daje nam ono što nam treba, zašto je onda tako teško pronaći ju i prepustiti joj se? Razlozi za to mogu biti različiti, od onih vezanih uz manje razvijene vještine komunikacije za stvaranje i održavanje odnosa s drugima, nesigurnost u sebe, nepovjerenje u druge osobe, negativna očekivanja vezana uz partnerski odnos, strah od odbacivanja ili napuštanja, strah od gubitka, povrijeđenosti i boli pa sve do osjećaja srama ili izrazito dubokih unutrašnjih konflikata i vjerovanja da nismo vrijedni ljubavi. Možda se možete pronaći u nekima od navedenih razloga.

Što god da je utjecalo na vaše „sabotiranje“ prilika, ponavljanje istih obrazaca tijekom vremena samo ih je još više učvrstilo. Sada ste naviknuli biti sami i to vam predstavlja „sigurnu luku“, čime smanjujete tjeskobu od upuštanja u nešto novo i nepoznato što aktivira neugodne osjećaje. Ali izbjegavanjem nećete dobiti ono što vam treba i za čime žudite.

U životu, najljepše i najvrjednije stvari nisu popločane samo pločicama sreće. Vjerujem da ste kroz svoja prijateljstva, školovanje, zaposlenje i ostala životna iskustva iskusila koliko su sreća, uspjeh, ponos i zadovoljstvo povezani s odricanjem, tjeskobom, dilemama, trudom, sumnjama… jer u životu sve što postoji donosi sa sobom i vrlo ugodne, ali i vrlo neugodne emocije. Tako i vezano uz pitanje koje postavljate, ne možete a da „ne platite“: ili ćete riskirati s mogućim posljedicama ili ćete se i dalje čuvati od njih i odreći se novih mogućnosti koje, kakve god da jesu, neprocjenjivo su životno iskustvo.

Ja vam od srca želim sve najbolje, da izaberete za sebe ono što zaista želite! Uvijek se možete obratiti i psihologu te u sigurnom okruženju otkrivati nove mogućnosti reagiranja na prilike ili stvaranja svojih prilika.

Nataša Jelenić Herega, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content