Strah od svega

Pismo

Dobar dan, imam strah od svega. Primjer. Položio sam vozački otprve, a strah me je voziti, mislim da ne znam. Stalno neki strahovi. Roditelji su mi ok, ne prisiljavaju me ni na što. Mama je malo zaštitnički raspoložena. Ne razumijem zašto sam stalo u strahu, da nešto ne znam, da neću moći, da sam nesposoban. Hvala, LP

Odgovor

Strah je jedan od temeljnih ljudskih osjećaja, svojstven svakome čovjeku. Njegova je funkcija upozoriti nas na potencijalno ugrožavajuće situacije kako bismo se obranili i zaštitili od njih. No katkad se strah javlja u situacijama koje za nisu objektivno ugrožavajuće, ali ih naš organizam ipak interpretira kao prijetnju. Tada govorimo o tjeskobi. Tjeskoba je stanje pojačane pobuđenosti našeg organizma koje se odražava u obliku različitih simptoma (teškoće koncentracije, negativna očekivanja, ubrzano lupanje srca, pojačano znojenje, napetost i nemir itd.).

Imam dojam da teškoće koje opisuješ narušavaju kvalitetu tvog života i ometaju tvoje cjelokupno funkcioniranje. Psihoterapija se pokazala vrlo učinkovitom u tretmanu tegoba koje opisuješ, stoga je moja iskrena preporuka da se bez ustručavanja uključiš u savjetodavni/psihoterapijski tretman. Prvi korak prema prekidanju vrtloga anksioznosti već si poduzeo javljanjem na ovaj portal, što pokazuje hrabrost i zrelost da se suočiš sa svojim teškoćama. Želim ti sreću i uspjeh, a za bilo kakva dodatna pitanja možeš se ponovno ovdje obratiti.

Iva Kirša, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content