Pismo

Nedavno sam, nakon godina psihičkog maltretiranja, napustila partnera. Imam sina od četiri godine. Prije sam imala napadaje panike, sada više nemam, ali imam konstantan grč i osjećam strah, strah reći i „ne“ i „dosta“. Bojim se da krivo odgajam svoje dijete, da sve radim krivo. Osjećam se ružno i debelo i beskorisno.
Otišla sam i strah me je da će mi uzeti dijete. A zbog straha od njega, bojim se otići u Centar za socijalnu skrb. Stalno lažem i njemu i sebi. Ne mogu…

Odgovor

Nalazite se u teškoj situaciji koja traje već dosta godina, a ipak ste sada odlučili preuzeti odgovornost za svoju budućnost i budućnost djeteta i otišli ste od partnera koji Vas je psihički zlostavljao. Strah koji je rezultat zlostavljanja zaustavlja žrtve da pobjegnu od zlostavljača, ali uvjeravam Vas da nastavljanje života u takvu kontekstu nije rješenje. Ne znam imate li bilo kakvu podršku od obitelji ili prijatelja i imate li se kome obratiti i potražiti pomoć koja Vam upravo sada treba. Ako takve podrške nema, imate i druge izbore. Možete se obratiti i svome liječniku opće prakse i objasniti situaciju u kojoj se nalazite, a liječnik će Vas savjetovati što možete poduzeti. Možete se obratiti za pomoć i Centru za socijalnu skrb koji Vas najbolje može uputiti kako i što dalje. Postoje i udruge koje su usmjerene na zaštitu zlostavljanih osoba, kojima se možete javiti i anonimno, a imaju sve informacije o tome koja su Vaša prava.

Možda je sada vrijeme za promjene koje su nužne da nastavite svoj život i da se ne prepustite očaju, već da se hrabro zauzmete za sebe i shvatite da imate dovoljno snage i sposobnosti da ovu situaciju riješite na najbolji način. Kada pronađete osobe s kojima možete podijeliti svoje teško iskustvo, sigurna sam da ćete moći slobodno razgovarati i o odgoju sina, ali i o tome kako se trenutačno osjećate i što se može poduzeti da posložite ponovno svoj život.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content