Stalno se osjećam tužno i depresivno…

Pismo

Stalno se osjećam tužno i depresivno… Stres mi stvara i škola jer stvarno su mi važne ocjene i dajem više nego maksimum od sebe da postignem čim bolje rezultate… Ali jednostavno više nemam snage… Još je tu i moj prijatelj… Posvađali smo se i on više ne želi riječ sa mnom progovoriti… I ja zbog toga već jako dugo ne spavam i plačem jer stvarno mi je stalo do njega, a ne znam što napraviti da opet budemo prijatelji… Da opet bude sve kao prije. Trebam savjet za sve to, ali i za to kako da budem pozitivna osoba i kako da širim pozitivu na druge.

Odgovor

Tuga je jedna od temeljnih ljudskih emocija i, koliko god bila neugodna, ima svoju funkciju – pomaže nam da zastanemo, usporimo ritam i prilagodimo se životnim promjenama. Također nas potiče na razmišljanja o sebi i odnosima s drugima te ukazuje na moguće nezadovoljstvo. Izvori tuge mogu biti različiti, no najčešće su povezani s gubicima, kao što je to u tvom slučaju – gubitak bliskoga prijateljskog odnosa. Usmjerenost na to pridonosi osjećaju nedostatka snage i energije za druge, bitne aspekte u tvom životu poput škole i postizanja školskih uspjeha.

Kada smo suočeni s više različitih izvora stresa, važno je znati razlučiti i usmjeriti se  na stvari koje su pod našom kontrolom te na koje trenutačno možemo utjecati. Ono što zasigurno jest pod tvojom kontrolom izvršavanje je školskih obveza. Pokušaj razmisliti što ti je do sada pomagalo da se suočavaš s izazovima učenja i na koji si način uspijevala ostvarivati uspjehe. Osvrni se na to koliko su u tvojoj svakodnevnici zastupljene aktivnosti u kojima se osjećaš efikasno, a koliko su prisutne one koje ti pružaju zadovoljstvo. Možeš krenuti od dnevne organizacije u kojoj ćeš si odrediti vrijeme za učenje te se zatim za to nagraditi. Već sama aktivacija na ponašajnoj (bihevioralnoj) razini potiče pozitivne promjene na emocionalnoj jer pridonosi povećanju osjećaja samoefikasnosti i uspješnosti.

Prijateljske relacije jako su važan dio života, pogotovo u razvojnom razdoblju adolescencije u kojem se ti nalaziš. Ono što je prije svega potrebno, da bismo riješili problem i obnovili odnos s nama bitnom osobom, obostrana je spremnost na dijalog. Zna li tvoj prijatelj kako se osjećaš u vezi s vašom svađom? Jesi li imala priliku dati mu do znanja koliko ti je važan vaš odnos? Možda je i njemu potrebno neko vrijeme da odvojeno razmisli o svemu prije nego što bude spreman saslušati te, a do tada je važno da se usmjeriš na sebe. Upravo zato ti želim skrenuti pažnju na citat iz knjige J. Bucaya: “Nijedna konstruktivna veza s drugima ne može se uspostaviti ni ojačati ako je ne podražava dobar odnos prema samom sebi.”

Ana Goleš, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content