Sramežljiva sam

Pismo

Previše sam sramežljiva, nemam samopouzdanja, samo negativno mislim.

Odgovor

Iako je tvoj upit sastavljen od svega nekoliko riječi, toliko se težine da iščitati iz njih. Unatoč tome što ne navodiš konkretne situacije u kojima se osjećaš kao što si navela, očigledno je da se nalaziš u vrtlogu negativne percepcije sebe koja se vrlo vjerojatno nepovoljno odražava na različita područja tvog života.

Manjak samopouzdanja karakterizira nedostatak ili oslabljeno vjerovanje u vlastite sposobnosti uspješna rješavanja problema te nas upravo zato vrlo često ometa ili blokira da u punini koristimo i pokažemo svoje potencijale. Dodatan uteg na planu samopouzdanja često je pojačana samokritičnost i strogoća u standardima koje si osoba nameće, zbog čega si otežano priznaje zasluge za dosadašnja postignuća i uspjehe. Sve to pridonosi osjećajima nelagode i neugode u različitim situacijama poput upoznavanja novih ljudi, započinjanja razgovora te pojačane nesigurnosti u socijalnim kontaktima kao odraza pretjerane sramežljivosti. Kao „šlag“ na kraju, upravo su naše misli temelj na kojem se aktiviraju naši osjećaji i ponašanja te, ako su isključivo negativne, onemogućuju da sagledamo stvari objektivno, iz šire perspektive i različitih kuta gledišta – baš poput naočala tamnih stakala koje pridonose da sve vidimo zatamljeno.

U suštini, osobe s nedostatkom samopouzdanja često same sebe obezvrjeđuju, sklone su vlastite uspjehe pripisivati slučajnostima, a neuspjehe nesposobnostima, što ih dovodi do izbjegavanja situacija u kojima bi si mogle dokazati suprotno. Upravo izbjegavanje različitih situacija izaziva neugodne emocije poput nelagode i pretjerane sramežljivosti te dodatno narušava mišljenje koje osoba ima o sebi.

Kako bi izgledala slika koju imaš o sebi kada bi maknula tamne naočale? Kada bi se osvrnula na dosadašnja postignuća u životu, koja bi ona bila? U čemu si postigla uspjeh? U kojim si se situacijama osjećala ponosno? S kojim izazovima si se suočila? Što drugi cijene kod tebe? Koje loše osobine nemaš? Kako bi te opisala osoba koja te voli?

Odgovori na ova pitanja poticaj su da realnije sagledaš sebe i kvalitete koje posjeduješ. Važno je znati kako svatko od nas posjeduje niz vrlina i kvaliteta, samo neki imaju više uvida i lakše ih prepoznaju, a nekima je to otežano. Da bih ti pomogla, mogu ti ukazati na jednu vrijednu osobinu koju sigurno imaš,  a to je hrabrost – nije lako odlučiti potražiti pomoć i priznati si da nam je potrebna, kao što si ti učinila. Sretno i hrabro dalje!?

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content