Socijalna anksioznost

Pismo

Imam socijalnu anksioznost. Kako se liječi?

Odgovor

Socijalna anksioznost podrazumijeva osjećaje napetosti i nelagode u interakciji s drugim ljudima, mogući strah od upoznavanja novih osoba te tendenciju izbjegavanja različitih socijalnih situacija.

Još uvijek postoje oprečna mišljenja o tome je li socijalna anksioznost posljedica deficita socijalnih vještina ili inhibitor koji osobama onemogućuje korištenje postojećih vještina. No koje god objašnjenje uzeli u obzir, činjenica je da intervencije usmjerene na poticanje razvoja ili korištenja socijalnih vještina pokazuju dobre ishode liječenja u tretmanu socijalne anksioznosti tako da se osobu nauči kako započeti i voditi razgovor, kako odabrati temu, kako se predstaviti i brojne druge.

S obzirom na to da je jedna od primarnih karakteristika anksioznosti općenito sklonost izbjegavanja neugodnih situacija i onih koje osoba percipira opasnima, jedna od polazišnih točaka tretmana usmjerena je na izlaganje različitim socijalnim situacijama koje se, u dogovoru s klijentom, rangiraju od najmanje prema najviše neugodnoj. Tada terapeut pripremi klijenta i pomogne mu u suočavanju s dogovorenom situacijom, a kako bi iskustveno stekao uvjerenje da je može prebroditi i da će ponavljano izlaganje istoj situaciji pridonijeti redukciji anksioznosti.

Važno je istaknuti kako je cilj tretmana olakšati osobi svakodnevno funkcioniranje u različitim situacijama koje anksioznost onemogućuje ili otežava. Pritom je ključan odnos povjerenja između klijenta i terapeuta koji podrazumijeva zajedničku suradnju i motivaciju da što prije dođe do pozitivnih pomaka. Stoga Vam toplo preporučam uključivanje u psihoterapiju. ?

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content