Samopouzdanje

Pitanje

Imam problema sa samopouzdanjem.

Odgovor

Sve se više razgovara o tome kako povećati samopouzdanje i kako biti sigurniji u sebe. Mislim da osjećaj sigurnosti u razmišljanju i djelovanju dolazi iz naših iskustava. Kada su nam ta iskustva negativna ili kad samo razmišljamo o tome kako smo nešto pogriješili, tada smo usmjereni samo na ono što ne funkcionira. Teško iz analize nečega negativnog možemo stvoriti zaključak da se ima smisla truditi i da je moguća promjena stava o sebi. Često ljudi razmišljaju o sebi u nekim definitivnim kategorijama pa izjavljuju da su jednostavno takvi kakvi jesu. Kao da je moguće ostati u životu nepromijenjen.

Kada, međutim, počnemo razmišljati o životnim situacijama u kojima smo unatoč teškoćama i strahovima napravili nešto drukčije, kada smo „ostali na nogama“, onda je moguće istražiti kako postati sigurniji u sebe i prestati se opterećivati nekom savršenom (najčešće nerealnom) izvedbom. Kada promatramo druge ljude oko sebe možda mislimo da su sigurni u sebe, da se ne opterećuju nekim malim stvarima ili vlastitim pogreškama. Kao što netko tko tebe promatra možda slično razmišlja o tebi, a ti kod sebe to ne primjećuješ.

Dobar osjećaj o samome sebi pomaže nam da se oslobodimo razmišljanja o nekim sitnicama i nevažnim stvarima. Trebali bismo naučiti da svatko od nas može pogriješiti i da nema savršene izvedbe, a vježbanjem komunikacije i u svakodnevnim situacijama možemo postići veću sigurnost.

Anamaria Blažić, dipl. psihologinja-profesorica, psihoterapeutkinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content