Razgovor o vezi

Pismo

Pozdrav. Trenutačno se osjećam vrlo anksiozno i izgubljeno, nemam s kim porazgovarati pa se obraćam vama u nadi da mi možete pomoći. U vezi sam već tri godine i to mi je najbolja veza dosad. Jedino u valovima se u ovoj vezi osjećam ponekad vrlo anksiozno i bespomoćno, osjećam kao da me partner ne voli, da je sa mnom samo da sebi udovolji, kao da me iskorištava, a da ja toga nisam ni svjesna ili ne znam… Kao da me ne cijeni dovoljno ili kako bih ja htjela… Kao da je zaljubljen u moj potencijal, a ne u mene kakva sam sada. I jednostavno trebam s nekim popričati o svemu tome. Molim za pomoć.

Odgovor

Većina je ljudi u nekim životnim razdobljima osjećala anksioznost i izgubljenost i mislim da su ti osjećaji putokaz za neku vrstu promjene. Simptomi nam mogu pokazati da je došlo vrijeme za promišljanje o novim idejama. U tim situacijama svi imamo potrebu za razgovorom. Postoji razlika između dijaloga – u kojem imamo sugovornika koji nas s pažnjom i suosjećanjem sluša, i monologa – u kojem sami sa sobom razgovaramo, ali tako da se malokad nešto mijenja. Mislim da je vaša potreba za razgovorom upravo način kojim ćete moći promijeniti svoje osjećaje, a time i dokučiti kako doživljavate svoju vezu. Osjećaji su važni i ne bismo ih trebali negirati, a u isto vrijeme možda je važno znati da se osjećaji mijenjaju i imamo priliku pomoći sami sebi da se osjećamo bolje.

Partnerski su odnosi katkad vrlo kompleksni i uključuju očekivanja koja teško možemo naglas izreći. Kada biste svom partneru rekli ono što osjećate, kako bi se za vas situacija promijenila? Mislim da je otvorenost u razgovoru pretpostavka za uspješnu vezu. Ono što je neizgovoreno katkad ima veću snagu od onoga što nas uz neku osobu povezuje, i tada nam se može činiti da odnos ne ide u dobrom smjeru.

Imati osobu od povjerenja s kojom možemo razgovarati neprocjenjivo je bogatstvo, i to mogu biti naši prijatelji ili roditelji ili psihoterapeut. Uloga psihoterapeuta nije pronalaziti vaše nedostatke ili probleme kojih niste svjesni, već zajedno s vama pronaći rješenja koja će za vas  biti značajna i korisna. Ljepota psihoterapijskog dijaloga upravo je u tome da se osoba koja traži pomoć može osloboditi nepotrebnog tereta koji nosi i imati ponovno osjećaj da je usklađena sa svojim životom i zainteresirana za svoju budućnost na aktivan način.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content