Razdražljivost i bezvoljnost

Pismo

Dobar dan. Prije šest mjeseci promijenila sam u potpunosti život. Prije sam vodila poprilično divlji život, prepun poroka, na rubu ovisnosti o drogi, i cijelo je vrijeme bilo nekakvo preživljavanje. Upoznala sam odjednom dečka i vrlo se brzo  k njemu preselila, ali i ostavila iza sebe sve što sam bila.

Počeo je miran i napokon normalan život u kojem nemam nikakvih briga. Dani prolaze bezbrižno. On me pušta da radim što hoću i kad hoću sve dok je to u granicama te nove normale. Nema poroka. Emotivno i financijski sam sigurna kao nikad dosad. Većinu vremena smo zajedno, odnosno ni on ni ja nemamo potrebe izlaziti samostalno s drugim prijateljima.

Problem je što sam sada stalno razdražljiva, a i bezvoljna. Ima dana ( i nisu rijetki) kad se ne veselim nikakvome budućem životu, a sve što imam trenutačno mi je nepotrebno. Nedostatno! (A nikad nisam imala ljepše stvari u životu.)

Primjer – udajem se za dvadeset dana, a totalno sam nezainteresirana za bilo kakve pripreme, haljine, bilo što. Samo čekam da taj dan prođe. Katkad bih cijeli dan najradije samo plakala. U toj se svojoj tuzi uspijem osvijestiti i govoriti si afirmativne fraze – koliko mi je dobro u životu, koliko je lijepo, ali u takvim danima tuge kao da moje cijelo biće ne želi postati sretnije, mirnije. Naime, uživam u osjećaju samosažaljenja. U takvim sam danima obično ili razdražljiva, pa se satima svađam s dečkom, ili pak glumim sreću i mirnoću kako ne bih i njemu pokvarila dan, dok ja načelno samo želim nestati.

Odgovor

Iz ovoga što pišete razumijem da ste nedavno radikalno promijenili život; nakon dužeg razdoblja nepredvidivosti i rizika, svakodnevica sada djeluje stabilno, bezbrižno, sigurno.  Iako bismo mogli zaključiti da je to promjena nabolje, vaše raspoloženje ne prati tu pretpostavku – sve što ste dobili čini vam se nepotrebnim, osjećate se potišteno, razdražljivo i nezainteresirano.

Mogući su različiti razlozi takva stanja. Primjerice, uživanje nekih tvari u svrhu zabave (npr. alkohola, amfetamina) može, naime, dovesti do depresivnog raspoloženja. Toksični učinci, ali i apstinencija od droge i određenih lijekova,može uzrokovati prolazne depresivne simptome.

Osim toga, ostaviti iza sebe sve što smo bili, na neki način vlastiti identitet, postojeće odnose, poznatu rutinu, zasigurno nije jednostavno, koliko god bili svjesni da činimo nešto dobro za sebe. A onda dodatno ne pomaže ni osjećaj da biste se trebali veseliti, biti entuzijastično vezani za sadašnjost i budućnost, a najradije biste samo plakali, nestali…

Uskoro vas čeka vjenčanje, događaj koji se najčešće opisuje kako najsretniji dan u životu. Međutim, vjenčanje je za mnoge ljude izrazito stresan događaj. Glavni je uzrok nesigurnosti strah od novog života, novih briga i odgovornosti. Ako ste prethodno imali potpuno drukčiji život, logično je da nadolazeće stjecanje statusa supruge može potaknuti negativne misli.

Želim reći, nije neobično da ste u ovim trenucima razdražljivi, bezvoljni ili tužni. Trebalo je smoći hrabrosti i odlučnosti ostaviti iza sebe sve poznato i zakoračiti u nešto potpuno drukčije. A još ste jednom pokazali hrabrost i odlučnost kada ste se odlučili javiti na naš portal. Nastavak razgovora o osjećajima, brigama i vlastitim potrebama mogao bi biti dobar način za svladavanje ovog za vas teškog razdoblja. Razgovor sa stručnom osobom, psihijatrom, psihologom ili psihoterapeutom bit će izvor boljeg uvida i razumijevanja vlastitih stanja kao i izvor podrške i promjene.

Ivona Maričić Kukuljan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content