Upit

Pozdrav,
ne znam odakle započeti. Moji najveći problemi su to što nikad nisam pronašla sebe  (imam 26 godina) te ne znam kako se pronaći i upoznati. Kad dođe prilika za rad na sebi, automatski prelazim na neku drugu, najčešće besmislenu, aktivnost. Također, neprestano slušam glazbu (jedne te iste pjesme). I kad to činim zaboravim na realnost, budem potpuno u svom svijetu. Kad ne slušam glazbu, osjećam se anksiozno i tužno. Nikad nisam imala samopoštovanja, za što najviše krivim svoje roditelje. Vučem neke traume iz djetinjstva, a također me otac omalovažava na dnevnoj bazi. Kad mu pokušavam reći da mi to smeta, napadne me da sam osjetljiva i lako uvredljiva. Zato se najčešće smijem na njegove zezancije. Također, nikad nisam znala postaviti granicu ljudima. Zanima me kako upoznati sebe, kako imati više samopouzdanja i poštovati sebe.

Odgovor

Upravo je i ovo pismo koje ste napisali jedan od načina kako bolje upoznati samog sebe. Možda izraz „pronaći sebe“ sugerira da smo se negdje putem izgubili, ali pretpostavljam da je ta potraga o kojoj pišete usmjerena na pronalaženje nekoga svog identiteta i daljnjega životnog puta. Obitelj u kojoj smo nastali i postali ono što sada jesmo samo je početak tog istraživanja, a katkad nam najbliži ljudi (što ne znači da su nam najbliskiji) ne pomažu u oblikovanju najboljeg sebe. Nemaju svi sreću da su im roditelji neizmjeran izvor privrženosti, ljubavi i podrške. Katkad je obiteljsko okruženje prilično okrutno ili s druge strane nezainteresirano, tako da osoba ima priliku izaći iz tog konteksta tek poslije, u zrelijoj dobi. Roditelji katkad u najboljoj namjeri, a pritom ne provjeravajući kako njihove riječi, osjećaji i ponašanja utječu na djecu, stvaraju ne baš pozitivnu atmosferu za razvoj osobnosti.

Možda je za Vas upravo sada otvorena mogućnost nekoga novog početka i preuzimanja odgovornosti za vlastiti život. Kako izaći iz „začaranog“ kruga u kojem ponavljajući iste stvari očekujemo da će rezultat biti drukčiji? Za izlazak iz tog osjećaja zatvorenosti, anksioznosti i tuge možda si možete pomoći tako što ćete početi razmišljati ili zamišljati što želite postići u životu i kakve odnose s ljudima u budućnosti želite. Slušanje glazbe koje Vam pomaže da se odmaknete od realnosti Vaš je način da u teškim okolnostima pronađete trenutak mira u vlastitom svijetu. Međutim, ako osjećate da možete i taj svijet barem malo proširiti (možda slušajući i neku novu glazbu), onda bi i to mogla biti neka promjena s kojom možete započeti.

Ne znam kako Vam izgleda obratiti se stručnoj osobi i započeti otvoreni dijalog o tome kako se osjećate i kako razmišljate.  Za to možda treba malo hrabrosti, ali je vrlo vjerojatno da na taj način upoznate sebe i shvatite koliko je važno pronaći u sebi sposobnost i snagu za promjene koje želite.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content