Problem u sportu

Pismo

Pozdrav, treniram već neko vrijeme borilački sport (kickbox) i pri borbama na treningu često znam zaustaviti jačinu udaraca ili ne ići udarcem do kraja ako znam da mogu pogoditi protivnika u glavu. Valjda me muči empatija.

Odgovor

Vaše se pitanje može sagledati s više aspekata. Prvi su aspekt pravila sporta, odnosno dopušteno i nedopušteno u sportu. Ako su pravila jasna, svatko tko kroči u ring-kavez preuzima odgovornost za posljedice svoje odluke i pristanka na ista pravila sporta. U tom slučaju, ako se pridržavate pravila i dopuštenoga sportskog u okviru tih pravila (tzv. sportska asertivnost), ne bi se trebalo raditi o empatiji. Pretpostavljam da možda s vaše strane postoji strah od ozljede koju bi vam mogli nanijeti protivnici, a da se on manifestira kao Vaš strah da ne ozlijedite protivnika.

Sportski pozdrav, sretno,

Anđelko Botica, psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content