Problem u krevetu

Pismo

Imam 22 godine. Muči me problem, ne znam točno kakve je prirode i treba mi savjet, pomoć i stručno mišljenje. Prije dvije  godine upoznao sam jednu curu i kad sam trebao imati spolni odnos s njom, jednostavno nisam mogao. Kako se veza razvijala i koliko smo pokušavali, nakon pola godine, možda malo više, uspio sam i u tom dijelu. Kad smo prije nekoliko mjeseci prekinuli, ista stvar mi se ponavljala s novim curama. Mislim da sam fizički zdrav i prije nisam imao takvih problema. Ne znam što da radim i kome da se obratim.

Odgovor

Hvala na tvojem upitu.

Naveo si da imaš 22 godine. Taj je podatak važan u kontekstu tvog upita/problema. Naime, moglo bi reći da se nalaziš u razdoblju kasne adolescencije odnosno na izmaku si adolescencije. To je vrijeme u kojem se pojedinac još razvija kako intelektualno, odnosno spoznajno, tako i psihološki i emocionalno. Ono na čemu si ti u svom pismu stavio fokus područje je seksualnog ponašanja koje je, potrebno je istaknuti, dio šireg pitanja, a zove se psihoseksualno sazrijevanje čovjeka. Psihoseksualno sazrijevanje ima svoje faze koje se izmjenjuju kroz djetinjstvo, pubertet i adolescenciju. Završna faza tog razvoja bila bi upravo ona kada se postiže seksualna gratifikacija s drugom osobom.

Pitanje seksualnosti u razdoblju adolescencije delikatno je pitanje i puno ovisi o tome kakav si odnos, prvenstveno, razvio sa svojom partnericom. Ako je to zreo emotivni odnos ispunjen povjerenjem, to je već dobar preduvjet za to da se problem iskomunicira i s partnericom, a ne da se ostane sam s tim problemom i da ga se ne imenuje i spomene. Važno je i koliko ti poznaješ samoga sebe te koliko si siguran u sebe. Nemoj zaboraviti da si još vrlo mlad, a upoznavanje samoga sebe kroz seksualnu prizmu dug je i kompleksan proces koji nas ne bi trebao plašiti. To je normalan proces u kojem je u početku sasvim u redu biti nesiguran i pun pitanja. Upravo odabirom prave partnerice u koju vjeruješ i s kojoj se osjećaš sigurnim, taj ti proces upoznavanja samoga sebe i vlastite seksualnosti može značiti izazov i zadovoljstvo, a ne traumu i strah. Da skratim, za dobar seksualni život treba i dosta vježbe.

Seksualnost je bitan dio našeg (partnerskog) života, a seksualni život pojedinca može biti dug, što naravno ovisi o pojedinčevu stupnju libida te je bolje da stoga bude i kvalitetan.

Osim toga želim ti poručiti da se na pitanje koje se stvarno tiče tvoje najveće intime, odnosno tako nježnog dijela tvoga selfa, a to je seksualnost, ne može dati paušalan i jednokratni odgovor preko interneta. Ne bi bilo loše da posjetiš uživo nekog psihologa koji je senzibiliziran za pitanja seksualnosti mladih i poradiš na temama koje se tiču tvojeg „ja“, percepcije sebe u očima drugih, svojih uvjerenja o vlastitoj vrijednosti i slično. Možda si upravo po tim pitanjima, u trenutnoj razvojnoj fazi u kojoj se nalaziš, a koju najčešće i karakteriziraju nesigurnost i dileme, malo manjkav te ti treba pomoć.

Možeš se uključiti u psihoterapijski i savjetodavni proces gdje ćeš polako i kvalitetno doći do odgovora, bolje upoznati sebe i vezu u kojoj se nalaziš.

Bojana Smokvina Jokić, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content