Problem s pamćenjem

Pismo

Dobra večer,
smatram da je moje pamćenje ispod prosjeka. Uvjerena sam da je to jedan od problema dužeg studiranja. Zbog toga moje opće znanje nije pohvalno. Čak i teme koje me zanimaju, za što moj završeni fakultet daje dobar temelj, ne uspijevam zapamtiti.
Naravno, nije crno-bijelo, neke stvari većina treba više puta ponoviti da bi ih zapamtila. Ali, kao što sam rekla, mislim da imam problem pri dugoročnom pamćenju (za razliku od kratkoročnog) i to mi stvara probleme, zaostajanje, sram i neugodu u životu!
Jako mi je drago što Vam se mogu javiti, prvi put sada govorim o tome.
Možete li me barem uputiti kome da se javim u slučaju da to nije problem kojim se bavite?
Hvala puno na izdvojenom vremenu za čitanje.
Lijep pozdrav,
A.

Odgovor

Poštovana,

procjene kognitivnih sposobnosti odraslih osoba rade psiholozi u sklopu Zavoda za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka. Potrebno je obratiti se obiteljskom liječniku i zatražiti uputnicu za psihodijagnostičku obradu. Nakon dobivene uputnice javiti se na broj 051/658-463 i naručiti se.

S obzirom na opis problema, čini mi se da to nije problem s kojim se tek sada susrećeš, već je to tvoja karakteristika oduvijek. Navodiš da je to uzrok tvoga slabijeg uspjeha i izvor neugode, ali je važno vidjeti u kojoj mjeri ometa tvoje svakodnevno funkcioniranje. Dosjećanje informacija koje su nam pohranjene u dugoročnom pamćenju proces je na koji utječe veći broj faktora, a što može rezultirati nepovoljnim ishodom, poput slabije izvedbe u situaciji procjene (ispit). Ako je riječ o samom procesu upamćivanja, to može biti ometeno slabijim održavanjem pažnje i koncentracije na sadržaju. Psihološkom procjenom moguće je preciznije odrediti o kojim je teškoćama riječ, ako uistinu postoji odstupanje.

Vidim da ti je važno shvatiti koji su tvoji kapaciteti, a u razgovoru sa psihologom vjerujem da ćeš dobiti odgovore na neka od pitanja. 

Na kraju želim naglasiti da si, bez obzira na sve navedeno, svojim trudom uspjela završiti fakultet i pronašla načine kako se nositi s brojnim izazovima s kojima si se susretala!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content